Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toezicht op Openbaar Ministerie wordt verruimd

17 februari 2020, 15.13 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De handelswijze van het Openbaar Ministerie (OM) wordt in de toekomst vaker onderzocht en bovendien zal er ook een oordeel worden gegeven over de manier van handelen. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus vandaag laten weten.

Volgens Grapperhaus moet het toezicht op het OM 'verruimd' worden. Hij heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad (PGHR) gevraagd zijn toezichthoudende taakt te intensiveren en die heeft hier positief op gereageerd. 

Onderzocht en beoordeeld

'De PGHR zal zijn toezichthoudende taak verruimen naar onderzoek naar aanleiding van incidenten of uitvoering in het algemeen', schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. 'Dan kan in situaties waarin vaak ook de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoek instelt, tevens het optreden van het OM door de PGHR onderzocht en beoordeeld worden.'

Daarnaast neemt de inspectie Justitie en Veiligheid, die toezicht houdt op onder meer het Openbaar Ministerie, de 'eventuele rol van het OM mee in de feitenvaststelling'. Dat gebeurde bij onder meer het onderzoek naar de fouten rondom de begeleiding van de dader van de metromoord, die in 2017 plaatsvond, nog niet.  

Logisch

Verschillende politieke partijen gaven in december, tijdens een debat over de metromoord, aan dat onbegrijpelijk te vinden. 'Als er een heel ernstig incident is geweest, dan is het heel logisch dat je ook naar de rol van het OM kijkt', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Grapperhaus laat vandaag wel weten dat de maatregelen nog verder uitgewerkt moeten worden en dat er mogelijk meer personeel voor nodig is.