Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderdagverblijven mogen straks niet-gevaccineerde kinderen weigeren

18 februari 2020, 08.27 uur · Aangepast 18 februari 2020, 09.33 uur · Door Redactie

Kinderdagverblijven mogen in de toekomst kinderen weigeren die niet zijn gevaccineerd. Er is alsnog een meerderheid in de Tweede Kamer voor een intiatiefvoorstel van D66. 

De partij is al langer bezig met het plan, maar verschillende partijen hadden twijfels. In het oorspronkelijke plan stond dat kinderdagverblijven ook kinderen mochten weigeren die om medische redenen niet ingeëent konden worden. In het nieuwe plan is dat punt geschrapt. 

Door die aanpassingen krijgt het plan volgens RTL Nieuws zeker steun van de VVD, PVV, PvdA en Forum voor Democratie.

Onder landelijk gemiddelde

In Amsterdam lag vorig jaar de vaccinatiegraad van kinderen onder het landelijk gemiddelde. De vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties lag tussen de 0,8 en 2,3 procent lager dan gemiddeld.

In vergelijking met andere grote steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag is het percentage gevaccineerde zuigelingen zelfs twee tot drie procent lager. 

Kritische hoogopgeleide ouders

Het stadsbestuur gaf vorig jaar aan dat de afname onder andere komt door een groep kritische, veelal hoogopgeleide ouders in Amsterdam, die het Rijksvaccinatieprogramma niet volgen. Andere ouders hebben dusdanige problemen, bijvoorbeeld financieel, dat vaccineren geen prioriteit is.

Ook is er veel in- en uitstroom van gezinnen in Amsterdam, waarbij niet alle kinderen en jongeren al voldoende zijn gevaccineerd.