Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Metrotunnel naar Almere en 25 duizend nieuwe huizen in strijd tegen woningnood'

18 februari 2020, 08.27 uur · Aangepast 18 februari 2020, 09.30 uur · Door Redactie

Een directe - ondergrondse - metroverbinding tussen Amsterdam en Almere moet ervoor zorgen dat de nog te bouwen wijk Almere Pampus ook een Amsterdams succesverhaal wordt. Het staat allemaal in de ambitieuze plannen van de Tweede Kamerfracties van D66 en het CDA.

AT5 / Luuk Koenen

Beide partijen willen dat er haast gemaakt wordt met een besluit over de wijk die aangelegd zou moeten worden op de zuidwestelijke punt van Flevoland, ingeklemd tussen Almere Muziekwijk en Almere Poort. Volgens de partijen ligt er een unieke kans om snel 25 duizend tot 30 duizend woningen te bouwen, de grond is namelijk al eigendom van de Rijksoverheid, schrijft EenVandaag.

Quote

'Als je een snelle metrolijn aanlegt, ben je in tien minuten in hartje Amsterdam'

Rob Jetten, Fractievoorzitter D66

Om de wijk te ontsluiten is er een metrotunnel nodig. 'Almere-Pampus is een toplocatie. Als je een snelle metrolijn aanlegt, ben je in tien minuten in hartje Amsterdam', vertelt Rob Jetten van D66. Het gehele project kost waarschijnlijk enkele miljarden, maar volgens de partijen is die investering nodig in de strijd tegen de woningnood.

Kosten tunnel

'De grond is al in bezit van de Rijksoverheid. De opbrengst van de verkoop van die grond kun je deels inzetten voor die metrotunnel. En het kabinet komt dit jaar met een Investeringsfonds. Deze snelle OV-verbinding is een heel mooi project voor dit fonds', pleit de D66-fractievoorzitter.

Burgemeester Franc Weerwind van Almere wil graag aan de slag met het project: 'Een intelligent Haags inzicht. Ik ben er blij mee.'