Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Weer meer buitenlandse bedrijven Amsterdam en regio

19 februari 2020, 09.34 uur · Door Redactie

De metropoolregio Amsterdam heeft in 2019 161 nieuwe buitenlandse bedrijven mogen verwelkomen. Voor bijna een kwart van die nieuwe bedrijven was de Brexit een reden om te verhuizen. Dat blijkt uit cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

'De resultaten bevestigen dat de Metropoolregio Amsterdam één van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties van de Europese Unie is en dat de Brexit deze positie versterkt', zegt wethouder Everhardt van Economische Zaken. Volgens hem zorgen de nieuwe bedrijven de komende jaren voor duizenden extra banen.

Meer bedrijven naar regio

Ook in de komende jaren blijft de Brexit van belang voor Amsterdam. Nog meer dan honderd bedrijven overwegen volgens de gemeente om naar Amsterdam te komen. Veel van die bedrijven wachten nog op definitieve afspraken rond de Brexit.

Wat opvallend is dat veel meer bedrijven ervoor kozen om zich te vestigen in de regio rond Amsterdam. 31 van de 161 bedrijven ging voor een kantoor buiten de stad. In 2018 waren dat er nog 18 van de 153. 

Veel nieuwe bedrijven zijn actief in de financieel-zakelijke dienstverlening, ict en technologie, bio- en gezondheidswetenschappen en de creatieve industrie.