Stad

NL
V

Belangenvereniging: ongevaccineerde kinderen weren bij kinderopvang werkt niet

19 februari 2020, 13.00 uur · Aangepast 19 februari 2020, 13.20 uur
Door Redactie · Foto: Pixabay / Angelo Esslinger

Kinderdagverblijven mogen straks zelf bepalen of ze ongevaccineerde kinderen toelaten of weigeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde gisteren voor het wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Toch is Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) er niet blij mee; volgens de organisatie gaat de maatregel niet de beoogde veiligheid bieden.

'Op het moment dat de vaccinatiegraad hoog genoeg is, dan is er helemaal geen probleem', zegt Gjalt Jellesma van BOinK. Volgens hem willen de meeste kinderdagverblijven aan alle kinderen opvang blijven bieden en dus geen uitzonderingen maken. 'Het gaat in die zin ook niet echt de zaak veiliger maken, want ook in Amsterdam, waar veel gebruik gemaakt wordt van de kinderopvang, gaan kinderen en zeker ook jonge kinderen maar voor een deel daadwerkelijk naar de opvang.'

Risico op ziekte

Jellesma zegt dat er schijnveiligheid gecreëerd wordt, want de kwetsbare groep van kinderen tot veertien maanden, daarvan gaat in Amsterdam maar de helft van naar de opvang en dan ook nog maar voor gemiddeld twee dagen. 'Dus die andere vijf dagen loop je nog steeds risico. En de risico's komen ook veel van buiten, dat zag je ook bij mensen die vanuit het buitenland kwamen aanreizen.'

De uitbraak van de mazelen op een crèche in Den Haag vorig jaar, is waarschijnlijk begonnen bij een kindje dat net in het buitenland geweest was. In totaal raakten vier jonge kinderen ziek, een eerste vaccinatie tegen de ziekte krijgen kinderen namelijk pas bij veertien maanden.

AT5

Het RIVM, dat verantwoordelijk is voor het Rijksvaccinatieprogramma, houdt een dekkingsgraad van 95 procent aan. Bij dat percentage gevaccineerden is er weinig kans op een uitbraak van een van de ziektes waartegen ingeënt wordt.

In Nederland ligt die vaccinatiegraad inmiddels onder het benodigde percentage en in Amsterdam ligt de graad nog lager. Zo was in 2018 slechts 91,4 procent van de jonge Amsterdammertjes tot twee jaar gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond (BMR), bijna een procent minder dan het jaar ervoor. 

Quote

De overgrote meerderheid van de ouders weet hopelijk dat ze hun kind beter kunnen inenten

Gjalt Jellesma, Boink

Ondanks die cijfers denkt BOinK dat het weren van ongevaccineerde kinderen niet gaat helpen. 'De overgrote meerderheid van de ouders weet hopelijk dat ze hun kind beter kunnen inenten.  De overgrote meerderheid van kinderdagverblijven weet dat het niet helpt, dus eigenlijk hoop ik dat er niet zoveel gaat veranderen.'

Curious Kids gaat weren

Toch wordt er binnen Amsterdamse kinderdagverblijven verschillend gedacht over de maatregel. Zo heeft kinderopvangorganisatie Partou besloten voorlopig niets te wijzigen. 'We zien tot nu toe geen reden om ons beleid aan te passen. Wij houden uiteraard wel bij welke kinderen gevaccineerd zijn en niet. Het moet ook nog door de Eerste Kamer en langs de Raad van State zoals ik heb begrepen. Dat wachten wij eerst af', aldus Barbara Molenberg van Partou Kinderopvang.

Maar bij Curious Kids, met vestigingen in De Pijp en de Rivierenbuurt, ligt dat helemaal anders.  Zij hebben al wel besloten om ongevaccineerde kinderen te gaan weigeren, zodra de wet erdoor is.