Cultuur

NL
V

Floris (16) en Gene (8) zijn Amsterdammertjes van het Jaar: 'Praat meer met de buren'

19 februari 2020, 20.00 uur · Door Redactie

Floris (16) en Gene (8) zijn afgelopen zondag verkozen tot Amsterdammertjes van het Jaar. De twee jongens hebben als prijs al een beker in ontvangst mogen nemen, maar dat is niet de enige eer die ze ontvangen. Binnenkort hangt hun foto namelijk in het Amsterdam Museum.

AT5

Floris - die de titel won in de leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar - werd vooral geprezen vanwege zijn vrijwilligerswerk. Daarbij zet hij zich onder meer in voor alleenstaande ouders. Ook organiseert de jonge Amsterdammer 'armoede time outs', voor kinderen die veel hebben meegemaakt en het thuis moeilijk hebben. 

Drive

'Met mijn website kinderarmoede.nl help ik alleenstaande gezinnen de armoede te ontstijgen door middel van Pak je kans-bijeenkomsten. Daar helpen we hen met economische zelfstandigheid en matching van banen', vertelt Floris. 

Het was zijn moeder die hem inspireerde om al op jonge leeftijd anderen te helpen. 'Mijn moeder is altijd wel een rolmodel voor mij geweest, om echt die ambities te hebben en die drive. Dus ik denk dat dat ook een beetje door haar komt en ik ben ook erg trots dat ik haar heb als moeder.'

Flamingodans

Het Amsterdammertje van het Jaar in de leeftijdscategorie 8 tot 14 jaar is Gene. Hij zet zich onder meer in voor buurtbewoners die het wat minder hebben. Al sinds zijn vierde praat en danst hij met zijn oudere buurvrouw. 'Met haar doe ik de flamingodans. Dan sta je op één been, wie dat het langste kan heeft gewonnen. Het is eigenlijk een soort van battle', vertelt Gene.

Met een andere buurvrouw maakt hij 'altijd grapjes'. 'Dan zegt ze: ik kom zometeen in je billen bijten!', vertelt Gene lachend. 

Quote

'Ik ga proberen te zeggen dat ze meer van zichzelf moeten houden en nooit moeten opgeven'

GENE

Boodschap

Nu hij een nieuwe titel heeft, wil Gene ook een belangrijke boodschap meegeven aan de kleine  Amsterdammertjes. 'Ik ga proberen te zeggen dat ze meer van zichzelf moeten proberen te houden en nooit moeten opgeven. En voor iedereen: ga meer met de buren praten', aldus Gene.

Amsterdammertje van het Jaar

Amsterdammertje van het Jaar is de jaarlijkse verkiezing voor jongeren en kinderen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Het gaat om jongeren en kinderen die een belangrijke bijdrage leveren aan de stad en hiermee een verschil maken door voor elkaar te zorgen.

Het Amsterdammertje van het Jaar moet een inspiratie zijn voor zowel leeftijdsgenoten als volwassenen. Door te laten zien dat hoe jong je ook bent je altijd iets kan doen om anderen te helpen, zonder dat daar iets tegenover staat.