Stad

Slob wil miljoenen extra vrijmaken voor basisonderwijs in Amsterdam

19 februari 2020, 16.28 uur · Aangepast 19 februari 2020, 18.48 uur · Door Redactie

Whatsapp

Minister Arie Slob (Onderwijs) wil 100 miljoen euro extra uittrekken voor het basisonderwijs in steden waar het lerarentekort het grootste is, waaronder Amsterdam. Dat zei hij vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het geld kan besteed worden aan noodplannen. 

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen
Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Dat meldt de NOS. In Amsterdam zou het gaan om het plan om leerkrachten een dag of dagdeel voor de klas te zetten. Leerlingen krijgen dan alternatieve lessen van mensen zonder onderwijspapieren, zoals muziek- of sportlessen. De andere steden die aanmerking komen zijn Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere.

'Dit is echt fijn nieuws!'

Wethouder Marjolein Moorman laat via Twitter weten blij te zijn met het nieuws. 'Het geld is heel hard nodig om de onderwijscrisis door het lerarentekort te bezweren'. Moorman laat wel weten dat het geld nog gevonden moet worden, 'maar met het overschot moet dat niet moeilijk zijn'. 

G4-steden

In december presenteerde het kabinet al nieuwe noodmaatregelen voor de vier grote steden. Onderwijswethouder Marjolein Moorman vond toen al dat er een te rooskleurig beeld van de werkelijkheid werd gepresenteerd. De 'grote steden' pleitten toen nogmaals voor veel meer steun vanuit Den Haag.

Brandbrief

Vorige maand stuurde Moorman een brandbrief naar de minister. Samen met onderwijswethouders uit drie andere grote steden klaagde zij over de nieuwe noodmaatregelen van minister Slob. De structurele problemen kunnen volgens Moorman niet worden opgelost met de één miljoen euro extra die jaarlijks wordt vrijgemaakt.

Whatsapp