Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Keulense Laufhaus als inspiratiebron voor sekscentrum, exploitanten willen de Wallen

19 februari 2020, 17.53 uur · Aangepast 19 februari 2020, 19.58 uur · Door Redactie

Een dag nadat burgemeester Femke Halsema bekendmaakte een erotisch centrum te willen openen in de strijd tegen de overlast op de Wallen, stromen de reacties binnen. Raamexploitanten zeggen overvallen te zijn door het nieuws. Een eventueel vertrek uit de rosse buurt zien ze niet zitten.

AT5

Zestien pagina's kregen raadsleden gisteren in hun mailbox. In de brief onthult Halsema haar plan om een nieuw erotisch centrum in de stad te openen om zo iets aan de lallende feesttoerist te doen. In de Amsterdamse seksindustrie valt het idee niet goed.

Quote

'De dames zitten op de Wallen omdat ze het moeten hebben van toeristen'

Masten Stavast, RAAMEXPLOITANT

Illegale prostitutie

Raamexploitant Masten Stavast vindt het sekswarenhuis een prima toevoeging in de strijd tegen illegale prostitutie, maar waarschuwt dat het niet de oplossing is voor de problemen op de Wallen. Hij wil dan ook dat de ramen in de historische binnenstad gewoon blijven. 'Ik geloof niet dat de dames er oren naar hebben. Ze zitten op de Wallen omdat ze het moeten hebben van toeristen. Het aantal toeristen dat naar de Wallen komt voor sekswerkers is maar vier procent, zo bleek uit onderzoek van de gemeente.'

Lees hier de plannen voor de toekomst van prostitutie in de stad

Play
Play

Halsema wil groot erotisch centrum in strijd tegen overlast Wallen

Toeristen laten zich niet verplaatsen, zo stelt de raamexploitant. 'Ik heb hier weinig vertrouwen in. Er is in het centrum ook weinig ruimte voor een erotisch centrum. Moeten ze dan naar Westpoort? Daar gaan de toeristen nooit heen.'

Minder ramen

Ondanks veel verzet onder sekswerkers en raamexploitanten lijkt de gemeente aan te sturen op het terugdringen van het aantal ramen in de binnenstad. Exploitanten zijn verbaasd dat ze Halsema's idee via de media hebben moeten vernemen. Ze maken zich zorgen. 'Omdat dat duidelijk de intentie is om de Wallen weg te krijgen. Zoals ooit een stadsdeelvoorzitter zei: maak er een tweede Jordaan van. Nee, de Wallen horen bij de stad, die moeten niet weg', zegt Stavast.

AT5 / Luuk Koenen

Het nog te openen erotisch centrum heeft iets weg van een sekswarenhuis en is te vergelijken met het Laufhaus in Keulen. Dat gebouw telt tien verdiepingen en heeft naast bordelen ook onder andere een nachtclub, restaurant, schoonheidscentrum en zonnestudio. Dat moet ook allemaal komen in het nieuwe Amsterdamse erotische centrum.

'Horeca het probleem'

Stavast pleit in de strijd tegen de overlast voor meer handhaving op de Wallen. Ook zegt hij dat het probleem door de horeca wordt veroorzaakt. 'Laten we eerlijk wezen. Overlast komt niet van de sekswerkers, maar van de dronken toeristen. Ik geloof echt niet dat een dronken toerist dronken wordt door bij een sekswerker naar binnen te gaan. Die worden dronken door kroegen en zijn op een andere manier niet meer volledig bij bewustzijn door coffeeshops. Daar komt de overlast vandaan.'

Boos

Ook sekswerkers hebben teleurgesteld gereageerd op Halsema's plan. Zo laat Foxxy Angel, de woordvoerder van belangenvereniging Proud, via Twitter weten dat er weer niet naar sekswerkers wordt geluisterd door de gemeente.

Ook Red Light United is boos. Zij vrezen dat als er ramen op de Wallen moeten sluiten sekswerkers in het illegale circuit verdwijnen.