Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nog meer bouwvakkers in Van Eeghenstraat? Eigenaar wil pand slopen

21 februari 2020, 12.00 uur · Aangepast 21 februari 2020, 12.26 uur
Door Redactie · Foto: Google Straatview

Er liggen plannen om een pand in de Van Eeghenstraat in de Vondelparkbuurt geheel te slopen. Buurtbewoners proberen de sloop tegen te houden.

In de straat vinden meerdere verbouwingen plaats en er zijn ook plannen voor nieuwe verbouwingen. Bewoners zijn daar niet blij mee, ze hebben onder meer een advocaat in de arm genomen om de verbouwing van een pand op de Van Eeghenstraat 94, 96 en 98 te voorkomen.

Tweehonderd meter afstand

Het pand dat mogelijk gesloopt gaat worden ligt op tweehonderd meter afstand, op nummer 70-72. Uit de aanvraag voor de omgevingsvergunning blijkt dat er na de sloop een woongebouw met zes appartementen en een ondergrondse parkeergarage moeten komen. 

Voor de sloop is nog geen vergunning afgegeven, zo laat eigenaar Zuider Vastgoed BV weten. De Erfgoedvereniging Heemschut, die bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed, verzet zich tegen de plannen en heeft Stadsdeel Zuid gevraagd de vergunning niet te verlenen.

'Zeer bepalend'

'Het pand is een deel van zijn architectonische kwaliteiten kwijtgeraakt in de verbouwing tot kantoor, maar is desalniettemin zeer bepalend voor het goed bewaard gebleven karakter van de straat', schrijft Erfgoedvereniging Heemschut. Volgens de vereniging vormt de straat 'een uniek stedenbouwkundig en architectonisch ensemble in de stad'.

De SP gaf al aan de bewoners die strijden tegen de vele verbouwingen te steunen. Volgens raadslid Tiers Bakker zijn er 'vastgoedcowboys' in de straat actief. In april komt de kwestie ter sprake in de gemeenteraad.

Reactie eigenaar

De directeur van Zuider Vastgoed BV zegt tegen AT5 dat de sloop hard nodig is. 'Het pand is in slechte staat. Dat is vooral aan de achterkant goed te zien. Gaat u er vooral zelf even kijken. En met de ondergrondse parkeergarage offeren we juist parkeerplekken, die nu in de tuin zijn, op.' Hij vindt dat er sprake is van een ongenuanceerd beeld in de media.