Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstwerk moet Oostpoort nieuw karakter geven: 'Het is net klein Almere'

22 februari 2020, 16.34 uur · Door Redactie

Winkelcentrum Oostpoort aan de Linnaeusstraat verkeert al jaren in zwaar weer. Het is er vaak rustig, meerdere winkels hebben hun deuren moeten sluiten en het voelt voor het winkelend publiek 'vinexachtig' en on-Amsterdams aan. Om het centrum aantrekkelijker te maken heeft kunstenaar Krijn de Koning een kleurrijk kunstwerk ontworpen. 

Het is rustig in Oostpoort op zaterdagmiddag. Maar ook de mensen die er wel zijn, zijn niet razendenthousiast. 'Het is wel prima, maar een beetje karakterloos', meent één van hen. 'Het is vinex-achtig, het is net klein Almere', zegt een ander. 

Nieuw leven inblazen 

Om het gebied nieuw leven in te blazen, heeft een commissie van bewoners, ondernemers en kunstkenners beeldend kunstenaar Krijn de Koning aangewezen om een kunstwerk te ontwerpen. 'Het probleem van Oostpoort is de verbinding tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Daarom heb ik een denkbeeldige poort gemaakt van twee beelden die ook weer uit poorten bestaan. Om het opener te maken en weer een ziel te geven', vertelt de kunstenaar. 

Kan ook in Almere staan 

Toch zien niet alle Amsterdammers de kleurrijke poort zitten. 'Het is een kwestie van smaak, maar het is niet de mijne. Het past niet bij de buurt', zegt een voorbijganger. 'Ik vind dit net zo weinig Amsterdams als het winkelcentrum zelf', meent een ander. 'Doe dan iets wat te maken heeft met de geschiedenis van Oost. Dit kan ook in Almere staan.' Als alles volgens plan verloopt, zal het kunstwerk over enkele maanden verschijnen. 

AT5