Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners Kleine Die krijgen ander huis in Noord als huidige woning wordt gesloopt

26 februari 2020, 10.35 uur · Aangepast 26 februari 2020, 11.24 uur · Door Redactie

Mocht de wijk Kleine Die inderdaad gesloopt worden, dan kunnen de bewoners alleen een vervangende woning in Noord krijgen. 

Dat laat het stadsbestuur weten in antwoord op vragen van de SP. Een maand geleden vertelden bewoners tegen AT5 dat ze zich zorgen maken over de toekomst van hun buurt. De huurhuizen zijn door achterstallig onderhoud in slechte staat en woningcorporatie Ymere wil ze renoveren of slopen, maar een terugkeergarantie is er niet gegeven. 

Hetzelfde stadsdeel

Het stadsbestuur benadrukt dat Ymere pas in maart of april een besluit neemt over de wijk. Wel moet de woningcorporatie zich houden aan de zogenoemde 'kaderafspraken'. Daarin staat de 'inspanningsverplichting' om de huurder zo dicht mogelijk bij de huidige woning te plaatsen en een garantie op een nieuwe woning in hetzelfde stadsdeel.

Een woordvoerder van Ymere wilde in januari niet zeggen of bewoners überhaupt een vervangende woning toegewezen zouden krijgen en of dat dan een woning in Amsterdam zou zijn.  'Het is een zorgvuldig proces, we gaan niet op de zaken vooruitlopen', zei de woordvoerder toen. 

Breed draagvlak

De partij vroeg ook of het stadsbestuur wil aandringen bij Ymere op een plan dat een 'breed draagvlak heeft in de buurt'. Dat gaat echter niet gebeuren, omdat de kaderafspraken al door alle woningcorporaties zijn ondertekend. 'Ymere moet zich aan de Amsterdamse Kaderafspraken houden.'

Wel noemt het stadsbestuur het net als de SP 'onnacceptabel' als de bewoners van de wijk de stad uit zouden moeten. 

Forum voor Democratie is niet tevreden met de antwoorden van de wethouder en wil binnenkort opnieuw over de kwestie spreken.