Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vele regenval zorgt voor ondergelopen fietspaden: 'Ik wil niet nat worden'

26 februari 2020, 18.30 uur · Door Redactie

De hevige regenval van de afgelopen dagen zorgt niet alleen voor natte broekspijpen. Ook blijven veel grote plassen liggen op wandel of fietspaden, en dat is soms wat lastig. Een van de oorzaken van de vele 'vijvers' in de stad: de toenemende verstening.

AT5

Amsterdam krijgt steeds vaker te maken met hoosbuien. Om inzicht te krijgen in hoeverre Amsterdam kwetsbaar is voor zo’n hoosbui heeft de gemeente een zogeheten stresstest laten uitvoeren.  Hierdoor is er te zien op welke plekken het mis gaat, welke aanpassingen er nodig zijn en hoe Amsterdammers zich gezamenlijk kunnen voorbereiden.

Ook in het Rembrandtpark in West zijn grote plassen te vinden. Sommige fietsers rijden met een grote boog om de plassen heen, maar anderen trotseren toch de nattigheid en gooien de benen omhoog.
'Ik vind het verschrikelijk', vertelt een fietser, die toch maar om de plas heen loopt. 'Een stukje terug moest ik ook al op de stoep. Het is echt overal in de stad een probleem.' 

Crisis plekken

De Regenwaterknelpuntenkaart,  hieronder te zien, geeft een indicatie van de Amsterdamse probleemgebieden. De kleur rood is extreem urgent, oranje is zeer urgent en bij de kleur geel is er een kans op schade. 

Oud-West is volgens het onderzoek een van de 'extreem urgente' plekken en daarom mogen bewoners straks voor maximaal de helft hun tuin betegelen en bebouwen. Hiermee hoopt de gemeente de toenemende verstening tegen te gaan, zodat het regenwater beter wegloopt.

Uit een onderzoek dat de gemeente een aantal jaren geleden liet uitvoeren in de Bellamybuurt bleek dat de verstening enorm is toegenomen: van ruim eenderde (37 procent) in 2005 naar meer dan de helft (57 procent) in 2015.

Quote

'Ik had nog niet eerder gehoord van het aanstaande verbod. Lijkt mij niet handig'

Basel, bewoner Oud-WEst

Voor Basel, een van de bewoners op de Jan Hanzenstraat in Oud-West, komt het nieuws van de aanstaande betegel-regeling als een verrassing. 'Om eerlijk te zijn had ik nog niet van het aanstaande verbod gehoord', bekent de Amsterdammer. 

De Oud-West bewoner had vorig jaar nog tegels in zijn achtertuin, maar liet dit veranderen naar kunstgras. 'Ik heb twee honden en die vinden dat veel fijner. Zelf ga ik voorlopig niks meer aan mijn tuin veranderen, maar ik kan best begrijpen dat de buurt niet staat te springen op het verbod. Het lijkt mij niet heel handig.'