Start van hoofdcontent
NL
V

De Ruijterkade opgefleurd met nieuwe bomen: 'Geweldig, hoe meer bomen, hoe beter'

3 maart 2020, 06.00 uur · Aangepast 3 maart 2020, 10.31 uur · Door Redactie

Rondom het Centraal Station worden de laatste jaren veel werkzaamheden en onderhoud uitgevoerd. In 2017 werden de bomen aan de oostzijde van het station gekapt omdat ze in slechte conditie waren. Nu de werkzaamheden aan de De Ruijterkade klaar zijn, worden er acht nieuwe bomen geplant. AT5's Het Verkeer was er bij toen de bomen in de grond werden gezet. 

AT5

De bomen zijn Fladderiepen. Ze komen over het algemeen uit Europa en kunnen wel tegen een stootje. Zoals een van de bomenplanters zegt: 'Het is de boom die het meest in Amsterdam geplant wordt. Het is een van de sterkere bomen'. Toch worden er rondom de boom extra palen geplaatst. 'Door de boompalen en de boomwand kan de boom in weer en wind goed blijven staan en waait hij niet om bij de eerste de beste storm, die we al genoeg gehad hebben', aldus de bomenplanter. 

Grauwe kade kan wel wat groen gebruiken

Een voorbijganger die dagelijks over de De Ruijterkade naar haar werk fietst is blij met de komst van de bomen. 'Het is fijn, want het is hier best een stenig en grauw gebeuren, terwijl het eigenlijk een heel mooi stukje is.' Een buurtbewoner die al jarenlang op de De Ruijterkade woont is ook blij dat er bomen komen. Vorig jaar februari stuurde hij een brief naar de gemeente met de vraag of er weer bomen terug kunnen komen op dit gedeelte van de De Ruijterkade. 'Eerst zouden het er 13 worden maar het zijn er dus 8 geworden. Maar dan zijn wel wel blij mee. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.'

Nu de bomen in de grond staan is het groener maken van de De Ruijterkade afgerond. In 2018 zijn er aan de andere kant van het station al veertig bomen geplant.