Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vrouw met coronavirus in Diemen

28 februari 2020, 10.55 uur · Aangepast 28 februari 2020, 14.49 uur · Door Redactie

Bij een vrouw in Diemen is het coronavirus geconstateerd, meldt het RIVM vrijdag. De besmetting is vastgesteld met labonderzoek in het Amsterdam UMC, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd.

Flickr/FaceMePLS

De vrouw zit in een woning in Diemen in thuisisolatie, omdat haar woning in Amsterdam verbouwd wordt. Er is geen link met de eerste besmetting, die donderdagavond in Tilburg werd vastgesteld. 

In kaart

De tweede patiënt was vorige week in de Italiaanse streek Lombardije, waar veel besmettingen zijn.De GGD Amsterdam brengt nu in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.

Deze personen zullen vervolgens gemonitord worden, om de kans dat de ziekte zich verder verspreidt te voorkomen. 'Het RIVM blijft alert op nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als deze gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.'

Kortademigheid

Symptomen van het coronavirus bestaan uit koorts en luchtwegklachten, zoals bijvoorbeeld kortademigheid. Iemand met deze klachten kan op het virus getest worden, mits deze persoon in een gebied is geweest waar het al verder verspreid is. Dit zijn onder andere China, Zuid-Korea en het noorden van Italië. 

'De gemeente is in nauw contact met de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM', laat Erik Boog, burgemeester van Diemen, weten. 'Alle instanties doen wat zij moeten doen. We houden de situatie goed in de gaten. Mensen die vragen hebben moeten de informatie van het RIVM volgen.'

Crisisnummer

De Rijksoverheid opent een speciaal crisisnummer. In de loop van de dag  kunnen mensen die vragen hebben over het coronavirus het nummer 0800-1351 bellen.