Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer tijdelijke maatregelen bij zwakke bruggen en kademuren

6 maart 2020, 12.05 uur · Aangepast 6 maart 2020, 12.22 uur · Door Redactie

In Amsterdam zijn honderden bruggen en tientallen kilometers kademuur aan het eind van hun levensduur of in slechte staat. AT5's Amsterdam Informeert neemt een kijkje bij de Leliegracht en de Prinsengracht, waar tijdelijke maatregelen worden genomen.

AT5

Door nu actie te ondernemen op verschillende plekken, zorgt de gemeente ervoor dat te zwakke kades het niet nog zwaarder te verduren krijgen.

Er zijn meerdere opties om aan de veiligheid te werken. Elke situatie wordt apart bekeken en beoordeeld. Onder andere hevige verzakkingen moeten worden voorkomen maar het kost veel tijd om alle bruggen en kademuren volledig te vernieuwen. Daarom worden op veel plekken eerst tijdelijke maatregelen genomen. 

Damwanden in het laagseizoen

Op de Leliegracht zijn meerdere tijdelijke maatregelen genomen. 'De kade op de Leliegracht is te zwak voor het verkeer. Daarom rijden hier geen auto's', aldus omgevingsmanager Marlo de Kat. Ook is een aantal parkeervakken hier afgesloten met bloembakken.

Een andere maatregel is te zien op de Prinsengracht. Hier worden damwanden geplaatst om de kade te verstevigen. Dit zorgt voor geluidsoverlast waar onder andere bezoekers van Hotel Pulitzer mee te maken kunnen krijgen.

'We hebben daarom in overleg met de gemeente voor het laagseizoen gekozen, waardoor we de kamers aan de kant van de Prinsengracht buiten gebruik hebben gehouden, dus de gasten hebben er eigenlijk niets van gemerkt,' aldus Yvonne van der Klaauw, directeur Hotel Pulitzer. 

De aanpak van bruggen en kades is groot en complex en zal nog vele jaren in beslag nemen. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/bruggenkademuren