Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bedrijven in de rij voor leerlingen van gratis programmeerschool in Osdorp

28 februari 2020, 21.01 uur · Aangepast 3 maart 2020, 15.14 uur · Door Redactie

Het kost niets en binnen een paar maanden staan bedrijven als TomTom, Randstad en Hema om je te springen. Techgrounds in de bibliotheek op het Osdorpplein biedt opleidingen tot programmeur of IT-specialist, voor iedereen die maar wil. De eerste lichting heeft net z'n diploma op zak.

AT5

In oktober startte de eerste lichting deelnemers. Gökhan Kinik en Giordano Miskin zijn deelnemers van Techgrounds. Beiden hebben een heel andere achtergrond. 'Ik ben taxichauffeur van beroep', zegt Gökhan. Giordano was hiervoor basketballer en had een bijbaan als accountant. Veel IT-kennis had hij voor zijn opleiding niet. 'Het verste was m'n oma helpen met internet en e-mail. En nu begin ik maandag als cloud-engineer', lacht hij.

Giordano gaat aan de slag bij PostNL, maar ook bedrijven als Booking.com, Hema en TomTom hebben al aangegeven dringend op zoek te zijn naar vers IT-talent. Techgrounds is ontwikkeld door de Amsterdam Economic Board, een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de regio. Het idee voor de school komt uit Molenbeek, een kansarme wijk in Brussel waar veel werkloosheid heerst.  In Amsterdam is Nieuw-West de eerste wijk.

Geen toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding zijn geen eisen verbonden. Iedereen met een beetje  doorzettingsvermogen en motivatie is welkom. Een groot verschil met andere opleidingen, merkt Gökhan: 'Als er bepaalde eisen waren, voldeed ik daar al niet aan, ging ik vanuit. De laagdrempeligheid bij Techgrounds was voor mij heel belangrijk.'

'Heel veel deelnemers hebben wel hbo denk- en werkniveau, maar niet de juiste papieren. Als je zegt, je moet deze papieren hebben, dan sluit je een heel grote groep meteen uit', zegt directeur Abdessamad Dari. 

Ook speelt geld geen rol. Deelnemers die graag willen, maar moeite hebben met het betalen van een laptop of bijvoorbeeld tramkaartjes, worden geholpen waar kan. 'Voor mensen kan 50 euro al een belemmering zijn om aan een nieuwe wereld te beginnen. Dat vinden wij zonde. Dus wij kunnen dat beschikbaar stellen en dan zie je dat mensen binnen zes maanden aan het werk gaan. Een kleine investering kan mensen verder helpen', zegt Dari.

Zuidoost

In maart begint er weer een nieuwe klas in Osdorp en ook in Zuidoost opent - als het goed is - binnenkort een tweede Amsterdamse vestiging.