Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coronavirus in Amsterdam: wat weten we tot nu toe?

29 februari 2020, 09.39 uur · Aangepast 29 februari 2020, 21.42 uur · Door Redactie

Gisteren werd het eerste corona-geval in Amsterdam bevestigd. De partner en de drie kinderen van de vrouw uit Diemen zijn onderzocht op het virus en de resultaten van dat onderzoek werden aan het begin van de middag bekend. Hoe staat het nu precies met het virus en wat weten we al?

De vrouw om wie gaat is een werknemer van het Amsterdam UMC. Het personeel van het ziekenhuis werd gistermiddag rond 13.00 uur per mail en op intranet geïnformeerd. De coronapatiënt, die milde klachten heeft, deed geen patiëntengebonden werkzaamheden. Momenteel verblijft de vrouw in thuisisolatie in een woning in Diemen. De klachten van de vrouw begonnen dinsdag. De GGD startte toen direct een onderzoek naar mensen met wie de vrouw in contact is geweest. 

Kinderdagverblijf dicht, ouders school geïnformeerd

Kinderopvang Atlas Arena van  kinderopvangorganisatie CompaNanny in Zuidoost, gaat uit voorzorg minimaal twee weken dicht. Dit omdat één van de kinderen van de besmette moeder hier werd opgevangen, en de moeder de kinderopvang had bezocht.

Ook hebben de ouders van de kinderen op Laterna Magica, de basisschool van een van de kinderen die mogelijk is besmet, een brief gekregen met daarin de vraag goed op hun kinderen te letten. Uit een brief van de GGD, die is verstuurd naar de ouders van de school op IJburg, zou namelijk blijken dat de besmette vrouw actief was als luizenmoeder op de school. Tot dusver blijft de school gewoon open.

Partner en jongste kind ook besmet

Twee van de kinderen uit het gezin van de Amsterdamse vrouw hebben volgens burgemeester Halsema ook ziekteverschijnselen. Rond 13.00 uur werd bekend dat de partner van de vrouw en haar jongste kind ook besmet zijn met het virus. Ook zij verblijven nu in thuisisolatie.

Van de twee nieuwe patiënten worden alle contacten nu in kaart gebracht. Degenen met wie de vrouw de afgelopen dagen contact heeft gehad zijn al getest, de resultaten waren allemaal negtief. 

Bekijk hieronder de persconferentie die gisteravond gegeven werd:

AT5

Quote

'Wij hebben het vermoeden dat zij het coronavirus in Noord-Italië heeft opgelopen'

Burgemeester Halsema

'Wij hebben het vermoeden dat zij het coronavirus in Noord-Italië heeft opgelopen', vertelde burgemeester Halsema gisteren tijdens een extra nieuwsuitzending. 'De vrouw heeft milde klachten en daarom hoeft ze niet behandeld te worden in het ziekenhuis.' 

Bekijk hieronder de reactie van de GGD:

AT5

Wat als u klachten heeft?

Neem telefonisch contact op met uw huisarts als u koorts en luchtwegklachten heeft en als u de afgelopen twee weken geweest bent in deze landen of plaatsen. Neem ook contact op met uw huisarts als u de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een coronapatiënt. Bekijk voor de meest actuele informatie de website van het RIVM.

Extra maatregelen?

In de gemeenten Amsterdam en Diemen worden vooralsnog geen extra maatregelen getroffen. Ook zullen alle evenementen en sportactiviteiten gewoon doorgaan. Wel wijst Halsema mensen erop dat ze 'rekenschap moeten nemen van de algemene voorzorgsmaatregelen van de GGD'.

Sinds vrijdag kan iedereen met vragen over het coronavirus terecht bij het publieksinformatienummer 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.