Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pride reageert op kritiek na vluchtelingen-uitspraak voorzitter Huffnagel

4 maart 2020, 14.50 uur · Aangepast 4 maart 2020, 16.38 uur · Door Redactie

Pride Amsterdam heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat voorzitter Frits Huffnagel zich op de radio negatief uitliet over de opvang van vluchtelingen. Volgens critici is hij daardoor niet 'inclusief'. Maar de organisatie weerlegt dat: 'Huffnagel heeft vorige week in een column nog aandacht gevraagd voor de situatie van LGBTI's in Tsjetsjenië.'

In het programma Spraakmakers van NPO Radio 1 stelde Huffnagel dat Nederland geen nieuwe vluchtelingen moet toelaten. 'Wij zien een kind en denken: "wat zielig". Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd', was zijn motivatie.

Dat kwam hem op flinke kritiek te staan. 'Dit zijn schandalige uitspraken van een voorzitter die een inclusief feest moet organiseren', was een van de verontwaardigde reacties op Twitter. Vanwege alle commotie omtrent de uitspraken zag Pride zich genoodzaakt om te reageren. 

Gastvrijheid

'We willen voor alle duidelijkheid melden dat Pride Amsterdam vindt dat personen die hun land ontvluchten vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit altijd een beroep moeten kunnen doen op de gastvrijheid van het vrije westen, dus ook op Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder', stelt de organisatie op Facebook

'Dit jaar vaart er een boot van UNHCR en LGBT asylum support mee in de botenparade op zaterdag 1 augustus', vervolgt Pride. 

'Verdient veel meer verontwaardiging'

Overigens neemt de organisatie het op voor de voorzitter, door te benadrukken dat Huffnagel in een Telegraaf-column juist de LGBTI-gemeenschap in andere landen steunde. 

'Dat anno 2020 mensen op slechts enkele uren vliegen bij ons vandaan worden opgejaagd, gemarteld en vermoord vanwege hun seksuele geaardheid verdient veel meer aandacht en nog veel meer verontwaardiging', schreef hij over de situatie in Tsjetsjenië. 

Spraakmaker

Zelf reageert Huffnagel ook op de ophef op Twitter. 'Ik zat niet in de uitzending als voorzitter van de Pride, maar als Spraakmaker', benadrukt hij daarbij.