Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Schorsing Airbnb van Amsterdam Economic Board opgeheven, ondanks bezwaren gemeente

4 maart 2020, 17.15 uur · Aangepast 4 maart 2020, 17.32 uur · Door Redactie

Airbnb is niet meer geschorst als lid van de zogeheten Network Council van de Amsterdam Economic Board. De gemeente was de enige partij die de schorsing in stand wilde houden. 

De overige leden wilden daarentegen dat de woningverhuursite opnieuw zou toetreden, zo staat in een brief van wethouder Everhardt (Economische Zaken).

Voorstellen

In juli werd Airbnb geschorst als lid van het netwerk, dat bestaat uit bedrijven, kennisinstellingen, mede-overheden en maatschappelijke partners. Geconcludeerd werd dat Airbnb 'te weinig doet om de negatieve impact van het bedrijfsmodel tegen te gaan'.

Maar nadat Airbnb diverse voorstellen deed om overlast tegen te gaan, oordeelde de zogeheten Agendacommissie dat de verhuursite weer mag toetreden. Volgens de meeste leden waren de voorgestelde maatregelen voldoende.

'Het college betreurt deze uitkomst'

Het enige lid dat het hiermee oneens was, bleek het college te zijn. De bestuurders zetten vraagtekens bij het effect van de maatregelen. Bovendien zou Airbnb volgens hen eerst beter moeten handhaven op de maximale verhuurtermijn van 30 dagen.

'Het college betreurt deze uitkomst, maar zal zich hier niet langer tegen verzetten', luidt de reactie. Per 1 maart is Airbnb daarom gewoon weer toegetreden tot het netwerk.