Stad

NL
V

Geen vervolging maar boete voor 'first offenders' bij winkeldiefstal

5 maart 2020, 10.28 uur · Aangepast 5 maart 2020, 17.26 uur
Door Redactie · Foto: Frank Buis/AT5

Winkeldieven die voor het eerst gesnapt worden hoeven voortaan niet meer te vrezen voor een gerechtelijke vervolging. Ze krijgen een civiele schadeclaim opgelegd en moeten 181 euro betalen aan de getroffen winkelier. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) willen op die manier meer politiecapaciteit vrijmaken voor ernstige delicten in de stad.

De politie schat dat agenten zo'n zes à acht uur bezig zijn met de administratieve taken rond winkeldiefstallen, en dat is tijd die ze niet op straat kunnen doorbrengen. De afhandeling van ernstige misdrijven als straatroven, geweld en fraude komt daardoor in het gedrang. Zeker nu het aantal winkeldiefstallen de laatste jaren flink toeneemt.

'Tik op de vingers'

Het afgelopen jaar zijn er door de politie Amsterdam ruim 5500 verdachten van winkeldiefstallen aangehouden. Dat komt volgens de politie deels door het groeiend aantal winkels met zelfscankassa's en winkels met een 'open pui', waarbij producten direct aan de straat uitgestald liggen.

Winkeldieven die voor het eerst gepakt worden, krijgen alleen een boete als ze geen geweld gebruikt hebben. De gestolen producten moeten een geringe waarde hebben en de dief moet meewerkend zijn na de aanhouding. In de winkel volgt een 'reprimande-gesprek' met agenten en daarna wordt de procedure tot de schadeclaim gestart. Volgens de politie ervaart de dief daardoor een 'duidelijke tik op de vingers'.

AT5

'Geen te lichte straf'

De suggestie dat dieven met deze nieuwe maatregel 'makkelijk' wegkomen wijst Toine van Loenhout, districtschef bij de politie Amsterdam, resoluut van de hand.

'Je komt er niet gemakkelijk mee weg, want je hebt af te rekenen bij de winkelier, je krijgt ook nog een schadeclaim van de winkelier, je krijgt mogelijk een winkelverbod en de politie registreert dat je deze diefstal hebt gepleegd. Het enige wat niet gebeurt is dat je ingesloten wordt en dat het OM tot vervolging overgaat.'

250 winkeldieven beboet

Vooralsnog geldt de nieuwe werkwijze alleen voor aangesloten winkeliers binnen Amsterdam en de omliggende Amstelland-gemeenten. 'We richten ons in eerste instantie op grootleveranciers van winkeldieven. Dan moet je denken aan grote supermarkt- en winkelketens', aldus Van Loenhout.

'De kleine winkelier die één keer te maken heeft met een winkeldief moet ons gewoon blijven bellen, die gaan we netjes helpen. En als er dan bijzondere omstandigheden zijn, gaat de dief gewoon mee naar het politiebureau om voorgeleid te worden bij het OM.' 

Het politieteam in Zuid experimenteerde al met de boete en is zeer positief over de resultaten. In 2019 zijn ruim 250 winkeldieven beboet in plaats van vervolgd en dat heeft een flinke tijdsbesparing opgeleverd, schrijft de politie.