Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Taghi afwezig tijdens eerste zitting in de Bunker

6 maart 2020, 10.00 uur · Aangepast 6 maart 2020, 17.44 uur · Door Redactie

Ridouan Taghi (42), hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, is niet op komen dagen in de Bunker. In de zwaarbeveiligde rechtbank was vandaag, vanwege benodigde veiligheidsredenen, een extra zittingsdag in het proces dat zonder hem werd behandeld.

Het zou de eerste keer zijn geweest dat Taghi in het openbaar voor de rechter zou verschijnen. Het ging vandaag om een pro-forma zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld, maar de belangstelling was groot.

Het begin van een heel lang proces

Een speciaal voor de pers ingericht zaaltje was al snel afgeladen met pers uit het hele land en zelfs uit Duitsland. Onder de journalisten was ook Paul Vugts, die verslag deed namens Het Parool. Vandaag was het begin van een proces wat volgens hem nog heel lang gaat duren.

Vugts: 'Het probleem is dat het proces zo groot is, dat het heel moeilijk is om te kijken hoe je dat kunt opknippen in delen die behapbaar zijn. Wat we weten is dat het nog heel lang gaat duren, dat er nog heel veel zittingsdagen zullen zijn en dat het nog jaren zal duren voordat er een uitspraak komt in deze zaak.'

AT5

Al het andere belangstellende publiek kan de zaak volgen via een videoverbinding in de rechtbank aan de Parnassusweg. Daar is het dan weer helemaal niet druk. Volgens de rechtbank zijn er nog geen tien belangstellenden in de zaal.

Taghi liet al eerder via zijn advocaat Inez Weski weten niet naar de zitting te willen komen, omdat hij meent een betere verdediging te kunnen voeren als hij tegelijk met de andere verdachten in het proces - het zijn er in totaal zeventien - terechtstaat. In theorie had de rechtbank zijn aanwezigheid kunnen eisen, maar dit gebeurde niet.

Tijdens de zitting stonden er zwaarbewapende agenten op straat om het gebied rond de Bunker te beveiligen. Maar er waren ook gewoon mensen aan het werk. 'Ik heb de veiligste werkplek', zegt een bouwvakker die druk in de weer is. 'Ik sta hier met politiebegeleiding dus ik voel me eigen super veilig.'