Start van hoofdcontent

Stad

nl

Crisisteam van huisartsen roept op: bel niet voor iedere verkoudheid

6 maart 2020, 15.57 uur · Aangepast 8 maart 2020, 09.26 uur · Door Redactie

Pijn in de keel of lichte verkoudheid, het klinkt bekend in de oren van de medewerkers bij de huisartsenpost. Sinds de opkomst van het coronavirus wordt de post overspoeld met bezorgde Amsterdammers die bang zijn dat ze besmet zijn met het virus. Deze week is het crisisteam bijeengekomen. 

In de stad is er altijd al een crisisteam van huisartsen dat in in actie kan komen als dat nodig is, en zij zijn deze week dan ook samengekomen om een plan te maken voor als het aantal besmettingen oploopt. 'Ik wil de Amsterdammers laten weten, dat we goed voorbereid zijn', vertelt Corine van Geffen, bestuurder van de Huisartsenpost Amsterdam.   

Scenario 1

Het crisisteam heeft verschillende scenario's gemaakt om grote problemen te voorkomen, wanneer het aantal besmettingen in de stad zal toenemen. 'We zitten nu in scenario één en dat betekent vooral veel voorbereiden voor als er dingen niet meer beschikbaar zijn zoals beschermingsmiddelen, personeel en huisartsen', vertelt Van Geffen.

Geen angst 

Huisarts Els Kuit is niet bang om zelf het virus te krijgen: 'Uiteindelijk is het gewoon een forse griep die met name riskant is voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen.' Wel neemt Els voorzorgsmaatregelen, ze schudt geen handen meer en houdt meer afstand tot de patiënten. 

Toets 5 

Amsterdammers die de huisartsenpost bellen kunnen sinds deze week toets 5 indrukken, om daar een bandje met informatie te krijgen over het virus en wanneer iemand zich echt zorgen moet gaan maken. Hierdoor hoopt de post dat de druk afneemt. Al neemt niet iedereen daar genoegen mee. 'Wij merken dat mensen alsnog veel blijven bellen, dus we willen de Amsterdammers echt verzoeken om eerst op de site van RIVM of Thuisarts.nl te kijken. Als er geen ernstige reden is, bel dan niet', zegt Van Geffen.