Stad

NL
V

Protestmarkt in Bos en Lommer tegen nieuwe marktplannen van stadsdeel West

7 maart 2020, 19.43 uur · Aangepast 8 maart 2020, 16.28 uur · Door Redactie

Stadsdeelcommissie West wil de Bos en Lommermarkt na een overgangsfase weghalen van het Bos en Lommerplein én terugbrengen van zes naar één marktdag. Met een speciale 'protestmarkt' kwamen de marktkoopmannen en -vrouwen vandaag in verzet. Zij willen op zijn minst drie dagen blijven verkopen en bij voorkeur op het Gulden Winckelplantsoen. Niet geheel toevallig is dat ook de plek waar de protestmarkt vandaag stond. 

Quote

'Na het boerenprotest hebben wij nu het marktprotest'

Louise de zwart, Marktkramenverhuurder

'Wij demonstreren', zegt Louise de Zwart. Ze verhuurt kramen op de Bos en Lommermarkt en maakt zich zorgen. 'Daarom hebben wij de markt naar beneden gehaald van het Bos en Lommerplein naar het Gulden Winckelplantsoen.' De actie is gericht tegen de plannen van het stadsdeel.

Het stadsdeel wil de markt vanwege teruglopende bezoekersaantallen en de lage bezettingsgraad aanpakken. Er komt een overgangsfase van anderhalf jaar. Daarin mogen de marktlieden eerst op hun plek blijven, maar daarna moeten zij verhuizen. Waarschijnlijk naar de Bos en Lommerweg, maar zelfs dat is niet zeker. Het aantal marktdagen wordt sowieso ingekrompen en gaat van vijf naar één dag per week. Dat vraagt om actie, volgens de Zwart: 'Na het boerenprotest hebben wij nu het marktprotest'. 

Quote

'Het Gulden Winckelplantsoen heeft iets magisch'

Abdeslam belfqih, marktkoopman

De marktkoopmannen zijn boos. Zij willen op zijn minst drie dagen per week blijven verkopen en bij voorkeur op het naastgelegen Gulden Winkelplantsoen: 'Deze plek heeft iets knus. Iets magisch. Daarom willen wij deze plek voor de markt.' Om die reden staan ze hier. 'We willen laten zien dat wij de markt hier kunnen laten draaien', zegt de Zwart. Abdeslam Belfqih is ook duidelijk: 'We willen zo snel mogelijk hier naartoe, naar beneden. Drie dagen markt en geen overgangsfase. Dat is een sterfhuisconstructie.' 

Quote

'Wij zijn de dupe van gentrificatie en het beleid van de gemeente'

ABDESLAM BELFQIH, MARKTKOOPMAN

Het stadsdeel ziet geen heil meer in een meerdaagse markt. In november 2019 zei Melanie van der Horst van het stadseel West hierover dat daar simpelweg 'onvoldoende vraag' voor zou zijn. Belfqih vindt dit onzin: 'Dat zijn excuusjes waar wij niet intrappen'. Hij vindt dat de gemeente zich achter dit argument verstopt, maar eigenlijk gewoon de kant kiest van Lone Star, de eigenaar van het Bos en Lommerplein. Hij voelt zich in de steek gelaten. Hij ziet ook dat het aantal bezoekers terugloopt, maar volgens hem is dat te wijten aan het beleid van de gemeente: 'Wij zijn de dupe van gentrificatie. Dat betekent dat er nieuwe mensen, vooral yuppen, in de buurt komen wonen die de gewone mensen en arbeiders wegdrukken. Dat komt door het beleid van de gemeente.' Volgens Belfqih zijn die 'gewone mensen' nu juist de klanten van de markt.  

Belfqih erkent dat de markt moet veranderen: 'Wij moeten hand in eigen boezem steken. Wij gaan keihard op zoek naar andere aanbieders en een ander aanbod. Wij moeten dat zelf realiseren.' De Zwart is het met hem eens: 'De economie en de buurt veranderen heel snel. De mark is daar te traag in geweest. Wij zien nu ook in dat wij het aanbod moeten aanpassen om ook andere mensen naar de markt toe te trekken.'

Quote

'Het is helemaal niks zonder markt'

Bezoeker van de Bos en Lommermarkt

De start is in ieder geval goed, want de protestmarkt valt bij verschillende bezoekers goed in de smaak: 'De markt is echt heel erg mooi.' Zegt een van de bezoekers. Een ander wenst de marktkooplui veel succes in hun missie om de markt te behouden, want: 'Het is helemaal niks zonder markt'. 

Belfqih ziet de toekomst door dit soort reacties uit de buurt met vertrouwen tegemoet. 'Ons hart klopt voor de markt. De markt is dus zeker nog te redden.' Ook De Zwart is strijdbaar: 'Wij geven nooit op.' Of het geloof in een goede afloop terecht is moet blijken. Dinsdag neemt de stadsdeelcommissie een besluit over de toekomst van de Bos en Lommermarkt.