Stad

NL
V

Pand gekraakt aan Sarphatipark, krakers willen 'rustig wonen'

8 maart 2020, 15.53 uur · Aangepast 8 maart 2020, 16.42 uur
Door Redactie · Foto: Foto via AT5-whatsapp (0651190938)

Krakers hebben vanmiddag een pand gekraakt aan het Sarphatipark in De Pijp.

Een buurtbewoner zegt dat er door buurtbewoners meerdere keren naar de politie is gebeld. Agenten zijn daarna in de straat geweest. 

Briefje

De krakers hebben bij buren een briefje bezorgd. Ze schrijven dat het gaat om een pand dat 'al geruime tijd' leegstaat. 'En dat vinden we met de huidige woningnood reden genoeg om het op eigen initiatief te bewonen. Het aantal daklozen in Nederland neemt al jaren toe, het aantal betaalbare huurwoningen neemt al jaren af.'

Het kraakbeleid van de stad is sinds eind vorig jaar aangepast. De politie moet daardoor meteen ingrijpen als krakers op heterdaad betrapt zijn, tenzij 'het risico op escalatie reëel is'. Ook blijft het zo dat er niet ontruimd wordt voor leegstand. 

Vervolgstappen

Of er in dit geval wordt opgetreden is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de politie kennis heeft genomen van de kraak en zich beraadt op vervolgstappen.

De krakers schrijven in het briefje aan de buren dat ze in ieder geval nog enige tijd willen blijven. 'Onze intentie is om hier met enkele mensen rustig te gaan wonen.'

Opheldering

VVD-raadslid Marianne Poot gaat het stadsbestuur om opheldering vragen over de kraakactie. Ze wil onder meer weten of agenten hebben gezien hoe de krakers het pand binnengingen en of de namen van de krakers zijn genoteerd.