Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koffie- en wijnbar op Zuidas mag voorlopig weer open, ondanks bezwaren gemeente

8 maart 2020, 17.44 uur · Door Redactie

Een koffie- en wijnbar die gevestigd is op de Zuidas mag voorlopig weer de deuren openen, zo oordeelde de rechter deze week. De gemeente eiste eerder dat de bar vóór 1 februari zou stoppen omdat de eigenaren nog niet over de juiste vergunning beschikten. 

Google Streetview

De eigenaren hadden al wel verschillende aanvragen daarvoor gedaan. Maar de eerste vergunningsaanvraag leek zoek te zijn geraakt bij de gemeente. De andere twee aanvragen werden niet in behandeling genomen, omdat de gevraagde aanvullende  informatie niet tijdig zou zijn aangeleverd. 

Moeten open blijven van de kantonrechter

Om toch open te kunnen blijven, spanden de eigenaren van de koffie- en wijnbar een spoedprocedure aan. Ze moesten ook wel: de kantonrechter had tijdens een andere gerechtelijke procedure geoordeeld dat het pand gebruikt zou moeten worden als koffie- en wijnbar.

Gebeurt dat niet, dan moeten de eigenaren duizend euro per dag betalen aan de verhuurder van het pand - die de zaak aanspande. Bovendien wordt dan hun huurovereenkomst stopgezet. En dat zou grote financiële gevolgen hebben voor het horecabedrijf.

'Figuurlijk in de spagaat'

Volgens de rechtbank zitten de eigenaren dan ook 'figuurlijk in een spagaat'. Aan de ene kant moeten ze bar open houden van de kantonrechter, aan de andere kant moeten ze van de gemeente ermee stoppen.

Deze week oordeelde de rechtbank dat het belang van het bedrijf zwaarder weegt dan dat van de gemeente. De koffie- en wijnbar mag daardoor voorlopig open blijven.