Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Verdachten aanslag De Telegraaf voor rechter: 'Aanslag op journalistiek en democratie'

9 maart 2020, 07.00 uur
Door Redactie · Foto: Ook het proces waarvan de aanslag op De Telegraaf deel uitmaakt, wordt opgeschort

Elf mannen staan vanaf vandaag voor de rechter wegens onder meer de aanslag op het pand van De Telegraaf. Op 26 juni 2018 reed er een bestelauto naar binnen, de wagen werd daarna in brand gestoken.

Voor de behandeling van de zaak is tien dagen uitgetrokken. De rechtszaak vindt plaats in de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. In de zomer van vorig jaar vond er al een inleidende zitting plaats.

Volgens politie en justitie is er sprake is van 'een aanslag op de persvrijheid'. Dat vindt ook de advocaat van De Telegraaf, Christien Wildeman. 'Er is geen twijfel bij De Telegraaf dat het daarover gaat'.

Zij leest namens de hoofdredactie van de krant vandaag in de rechtszaak een slachtofferverkaring voor. 'Het is een aanslag op de journalistiek en democratie. Het is niet zo dat je toevallig slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit, maar het was echt tegen De Telegraaf gericht. Het is belangrijk om dat te benadrukken.'

De zaak duurt zo lang omdat er ook verdachten bij zijn die worden verdacht van andere strafbare feiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om georganiseerde autodiefstal. 

De uitspraak wordt op 3 juni verwacht.