Start van hoofdcontent

Stad

nl

Airbnb mag geen bemiddelingskosten voor zowel huurder als verhuurder rekenen

9 maart 2020, 11.49 uur · Aangepast 9 maart 2020, 14.04 uur · Door Redactie

Airbnb mag geen bemiddelingskosten in rekening brengen bij zowel huurders als verhuurders. Dat oordeelt de meervoudige kamer van kantonrechters van de rechtbank Amsterdam. Een klant had een zaak tegen het bedrijf aangespannen. Airbnb gaat tegen de uitspraak in beroep.

AT5 / Luuk Koenen

Airbnb moet nu de bemiddelingskosten van in het verleden gemaakte boekingen terugbetalen. Het gaat om een paar honderd euro.  De uitspraak kan grote financiële gevolgen hebben voor Airbnb. Nederlanders die afgelopen jaren hebben gehuurd via het bedrijf kunnen geld gaan terugvragen. 

Verhuurders die via Airbnb woonruimte aanbieden, betalen per boeking 3,6 procent aan bemiddelingskosten. Huurders betalen servicekosten: in Nederland bedragen die gemiddeld 15 procent van de huursom. 

Niet mee eens

Een klant was het daar helemaal niet mee eens. Diegene boekte tussen 2016 en 2018 zeven vakantiewoningen in Nederland en het buitenland. Hij betaalde 470 euro aan servicekosten. Hij eiste dat Airbnb dat bedrag zou terugbetalen, maar het bedrijf weigerde aanvankelijk. 

In de rechtszaak stelde Airbnb dat de diensten onder het Ierse recht vallen omdat het bedrijf daar is gevestigd. Daar is deze constructie volgens Airbnb toegestaan. Bovendien vindt het bedrijf dat de Nederlandse regels hierover voor permanente woningen gelden en geen woonruimtes voor tijdelijke verhuur. 

Gunstiger

De kantonrechters gaan daar niet in mee. Hoewel Airbnb inderdaad onder Iers recht valt, staat ook in de voorwaarden dat wanneer het consumentenrecht van het land van de klant gunstiger uitpakt, de lokale wetgeving wordt gevolgd. 'Dat is hier het geval', meent de rechtbank. Ook zijn de Nederlandse regels hierover bewust ruim opgesteld om consumenten te beschermen. 

De kantonrechters oordelen daarom dat Airbnb de bemiddelingskosten voor de zeven boekingen van de man moet terugbetalen. 

Airbnb laat weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.