Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente gaat stoepen niet aanpassen om rolkofferherrie

9 maart 2020, 16.47 uur · Aangepast 9 maart 2020, 18.20 uur · Door Redactie

Speciale tegels of klinkers die de geluidsoverlast door rolkoffers moeten beperken: VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé wil dat straten en stoepen waar veel toeristen lopen ermee geplaveid worden. Maar dat gaat niet gebeuren, zo schrijft het stadsbestuur.

Pixabay / Hans

Het VVD-raadslid vroeg het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken welk type bestrating het stilst is. De gemeente voldeed aan dit verzoek door een kleinschalige test met een rolkoffer uit te voeren.

Wieltjes van rolkoffers

'Daaruit bleek dat een rolkoffer op een verharding van gebakken klinkers iets meer geluid produceert (3 à 4
decibel verschil, gemeten op ca. 1m afstand) dan op betontegels, vlakke natuursteen tegels (de Rode Loper) of asfalt', zo schrijft het stadsbestuur in antwoord op de vragen van Naoum Néhmé.

Een groter probleem bij de geluidsoverlast door rolkoffers ligt volgens het stadsbestuur bij de wieltjes van de koffers zelf. Het materiaal daarvan bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel herrie de koffer maakt.

Het verzoek van het raadslid om in straten waar veel toeristen lopen voor een geluidsarme vorm van bestrating te kiezen, wordt niet ingewilligd. Het stadsbestuur wil niet afwijken van de tegels en gebakken klinkers die al jaren gebruikt worden voor stoepen in de stad, want alternatieven zijn slijtagegevoelig en hebben een 'laagwaardige uitstraling'. Maar de belangrijkste reden is toch wel dat het vervangen van bestrating heel veel geld kost.