Stad

NL
V

Halte Kronenburg is open, maar nog niet iedereen is blij: 'Veel te kleine abri'

9 maart 2020, 17.50 uur · Aangepast 10 maart 2020, 13.46 uur · Door Redactie

De werkzaamheden duurden ruim een jaar en het kostte vele miljoenen, maar dan heb je wel een geavanceerde tramhalte. In Amstelveen ging vandaag de halte Kronenburg open. Die is bijzonder, want hij loopt onder de weg door om ongelukken te voorkomen. Maar er moet nog wel wat gebeuren voordat iederéén blij is.  

De nieuwe halte is onderdeel van een megaproject om de hele Amstelveenlijn, tussen Amsterdam-Zuid en Westwijk in Amstelveen, te vernieuwen. In totaal komen op het traject drie ongelijkvloerse kruisingen, waarvan de eerste dus vandaag in gebruik is genomen.

Op de Amstelveenlijn komt straks tram 25 te rijden. De tram komt in de plaats van de verouderde metrolijn 51. Deze rijdt al een jaar niet meer omdat de metro onveilig is en ook onbetrouwbaar als het gaat om de dienstregeling.

De Amstelveners hebben er lang op moeten wachten. Ze kijken ruim een jaar aan tegen een enorme bouwput en zijn blij dat in ieder geval een van de drie ongelijkvloerse kruisingen nu klaar is. 

Quote

'Ziet er keurig uit. Royaal. Je kunt heel prettig naar beneden komen'

bezoeker van station kronenburg

'Het ziet er keurig uit. Royaal. Je kunt heel prettig naar beneden komen, ook prettig voor mensen die niet zo heel goed kunnen lopen', zegt een buurtbewoner die even komt kijken.

Een buurtbewoonster ziet in elk nadeel een voordeel, want de oude sneltram stopte vlak voor haar deur. 'Nu moet ik een stukkie lopen, maar lopen is goed voor de lijn.'

Quote

'Ik denk ook dat de abri wel wat langer mag, als alle mensen hier instappen dan vind 'm wel heel klein'

BEZOEKER VAN STATION KRONENBURG

Niet iedereen was helemaal blij met hoe het nieuwe station erbij ligt. 'Het mag wel een beetje meer af zijn vind ik. De blindengeleidelijnen zijn niet goed, een kant van de trap kun je niet op. Ik denk ook dat de abri wel wat langer mag zijn, als alle mensen hier instappen dan vind ik het toch wel een hele kleine abri', aldus een kritische reiziger.

'En er is ook nog geen reisinformatie, een dynamisch reizigersinformatiesysteem, er staat gewoon nog een paal. Ik denk echt; "Als je het open doet, doe het dan goed". 

En andere buurtbewoner heeft er, ondanks dat nog niet alles af is, alle vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt: 'Het grootste gedeelte is echt klaar, die kleine dingen die nog niet goed zijn, worden echt wel opgelost.'