Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66 wil brug vernoemen naar oprichter Hans van Mierlo

11 maart 2020, 11.03 uur · Aangepast 11 maart 2020, 11.40 uur · Door Redactie

Het is precies tien jaar geleden dat oud-politicus en medeoprichter van D66 Hans van Mierlo op 78-jarige leeftijd overleed. Aanleiding voor zijn partij om hem in Amsterdam te vereeuwigen door een brug naar hem te vernoemen.

Van Mierlo stond aan de wieg van zowel de landelijke als de Amsterdamse afdeling van D66. Hij was tijdens zijn politieke carrière onder andere minister van Defensie, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier.

'Van Mierlo was een bijzondere politicus, oprichter van onze partij en echt een verbinder. Het zou mooi zijn als een brug zijn naam kan dragen in Amsterdam', vertelt fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

Quote

'Het is een passend eerbetoon aan een spraakmakende man en politicus'

Reinier van dantzig (fractievoorzitter d66)

Sinds 2016 kunnen Amsterdammers naamloze bruggen van de stad een naam geven. Van Dantzig wil graag Van Mierlo als naamdrager voor een brug aandragen. 

'Bijvoorbeeld de brug over de Herengracht die de Blauwburgwal met de Herenstraat verbindt, brug 18. Dat is vlakbij zijn oude huis en die brug heeft nog geen naam. Het is een passend eerbetoon aan een spraakmakende man en politicus', aldus de fractievoorzitter.

De keuze voor een straatnaam wordt uiteindelijk gemaakt door de commissie naamgeving openbare ruimten (CNOR).