Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woningnood onder Amsterdammers met een middeninkomen: ‘Frustrerend en moeilijk’

14 maart 2020, 13.00 uur · Aangepast 14 maart 2020, 13.14 uur · Door Redactie

Een huurhuis vinden in Amsterdam is voor mensen met een middeninkomen een zware opgave. De huurprijzen stijgen in rap tempo, waardoor er weinig betaalbare woningen vrijkomen. Daarbij krijgen woningzoekenden vaak te maken met een onhaalbare inkomenseis.

Zo kwam ook Bettina Merten in de problemen. Bettina is lerares Duits op een middelbare school in Amsterdam en had met haar middeninkomen grote moeite een woning te vinden. In haar zoektocht liep ze tegen hoge huren en onhaalbare inkomenseisen aan.

Haar lerarensalaris is net te hoog om aanspraak te maken op een sociale huurwoning, tegelijkertijd verdient ze net te weinig om te kunnen voldoen aan inkomenseisen die verhuurders hanteren.

Middeninkomens struggelen

De gemeente rekent onder middeninkomens een inkomen van 39.055 euro tot 61.707 euro bruto per jaar. Mensen met een lager middeninkomen, tussen de 39.055 euro en 57.000 euro per jaar, komen vaak in de problemen als zij moeten voldoen aan een inkomenseis.

Inkomen van vier maal de maandhuur

De inkomenseis van verhuurders is vaak een bruto maandinkomen van vier keer de maandhuur. Merten begrijpt niet waarom verhuurders zo’n hoge inkomenseis hanteren, want voor alleenstaande mensen met een middeninkomen is dat vaak een onmogelijke eis. 'Als je in je eentje bent, dan red je dat niet.'

Als je met z’n tweeën zoekt, mag het inkomen van een partner vaak maar voor 50 procent meegerekend worden. In het geval van Bettina kan haar vriend niet bijdragen aan de inkomenseis, omdat hij als student nog geen geld verdient. 

De lerares heeft er spijt van dat ze zich nooit heeft ingeschreven bij Woningnet: ‘Ik dacht altijd: "Ach, ik zie wel."  Ik heb nooit echt vooruitgekeken.’ Hierdoor was haar zoektocht nog lastiger. 'Dat was vrij frustrerend en moeilijk.' 

Quote

'De middeldure woningen, die zijn allemaal meteen weg.'

Bettina Merten, lerares

Pilot met lagere inkomenseisen

Michiel de Bruine van Bouwinvest, een vastgoedbelegger met landelijk meer dan zeventienduizend woningen, legt uit waarom het bedrijf een inkomenseis hanteert. 'Wij willen voorkomen dat huurders, tegen beter weten in, een te hoge huurverplichting aangaan. Dit gaat op een vergelijkbare wijze als een hypotheekverstrekker die ook inkomenseisen hanteert.'

De Bruine geeft aan dat Bouwinvest ervoor wil zorgen dat hun middenhuurwoningen beter beschikbaar worden voor mensen met middeninkomens. Om dit te bereiken heeft Bouwinvest de inkomenseis verlaagd.

Ook geven zij in pilots bij de toewijzing van huurwoningen voorrang aan mensen met een middeninkomen. In Utrecht krijgen mensen die een sociale huurwoning achterlaten voorrang. Uit de pilots moet blijken of deze maatregelen effect hebben. Bouwinvest onderzoekt of het bedrijf dit voor alle middenhuurwoningen kan toepassen.

Na lang zoeken vond Bettina via via alsnog een woning. Deze lerares blijft dus voorlopig in Amsterdam. Toch zoeken veel andere leraren noodgedwongen naar een woning buiten de stad. 

Deze maand onderzoekt Bouw Woon Leef de ontwikkelingen rondom middenhuurwoningen.  
Bekijk meer video's over middenhuurwoningen op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.