Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderd-mensen-maatregel zorgt voor verwarring in horeca. 'Ik weet niet of ik het trek tot eind maart'

13 maart 2020, 17.05 uur · Door Stephan Brandhorst

Bij veel cafés en restaurants in de stad staat de telefoon roodgloeiend met de vraag of er gewoon gegeten of geborreld kan worden. En precies met die vraag worstelen de meeste eigenaren ook. Veel horeca-eigenaren nemen aangepaste maatregelen door DJ's, waar doorgaans veel publiek op afkomt, af te zeggen. Bij Pacific in West en Casa Rosso op de Wallen houden ze continu bij hoeveel gasten er binnen zijn. 

AT5

'Normaal gesproken zitten hier een stuk of vijftig mensen' zegt horeca-eigenaar Menno Köhler terwijl hij door kindercafé Blender in Zuid loopt. Het is vrijdagmiddag tegen half twee in de middag en achterin zit er één vader in de speelhoek met zijn dochter.

Twee serveersters, normaal druk met het rondbrengen van drankjes houden zich nu bezig met extra schoonmaakwerkzaamheden. 'Ik heb een oudere medewerkster, die is met verlof, ik moet er niet aan denken dat zij iets oploopt' zegt Köhler.

'Liever dicht'

Köhler vindt het raar dat de maatregel, tot honderd mensen in een ruimte, die sinds gistermiddag van kracht is niet geldt voor de horeca in Nederland. 'Ik zou het liefst zien dat cafés, restaurants en scholen dichtgaan, zodat wij het niet zelf hoeven te doen. Misschien dat de overheid ondernemers die het niet trekken met de huur en de omzet, dan gecompenseerd kunnen worden. Ik kan er zelf voor kiezen om dicht te gaan, maar dan heb ik helemaal niks' aldus Köhler.

Quote

'Ik zou het liefst zien dat cafés, restaurants en scholen dichtgaan, zodat wij het niet zelf hoeven te doen'

horeca-ondernemer menno köhler

Bij café De Blauwe Engel  aan de Zuidas, bekend om hun drukbezochte vrijdagmiddagborrels, maken ze zich minder zorgen om de maatregel van honderd mensen en zullen vanmiddag niet kijken op een mannetje meer of minder.

'Het gaat ook een beetje om de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Wij moeten aannemen dat als mensen zich niet goed voelen gewoon thuis blijven. Ik verwacht er geen vierhonderd vanmiddag, veel mensen werken momenteel thuis. Voor hetzelfde geld doen we vanavond om tien uur de deur dicht' zegt barman Jona die zich klaar maakt voor de vrijdagmiddagborrel. 

Casa Rosso

Meerdere horeca-ondernemers in de stad zeggen tegen AT5  aanpassingen te doen om wel gasten te kunnen ontvangen, maar te voorkomen dat het er meer dan honderd worden.  Waterkant aan de Marnixstraat heeft de DJ's, die normaal gesproken na het diner voor gezellige sferen zorgen, gecanceld.

Bij Pacific in het Westerpark houden ze bij hoeveel mensen er in- en uit lopen. Dat doen ze ook bij Casa Rosso op de Wallen, na aftrek van twintig man personeel mogen er steeds tachtig mensen in en uit. 

Horecabranche eist actieplan van kabinet

Eerder vandaag uitte Koninklijke Horeca Nederland al hun zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. Zij zien het aantal annuleringen met 48% stijgen en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit.

Volgens onderzoek van KHN onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de verschillende adviezen en maatregelen. KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen.