Stad

NL
V

Huisartsenpost bij OLVG Oost weer open, maar alleen voor patiënten met coronaklachten

14 maart 2020, 22.00 uur · Aangepast 15 maart 2020, 00.02 uur · Door Redactie

De Huisartsenposten Amsterdam (HAP) locatie bij het OLVG Oost wordt ingericht als speciale locatie in de stad waar mensen met coronaklachten, die na een telefonisch consult een huisarts moeten zien, terechtkunnen. De organisatie hoopt zo de vele visites in de avonduren het hoofd te bieden. De afgelopen 24 uur verdubbelde het aantal coronapatiënten in de regio Amsterdam-Amstelland. De stad wordt door de HAP officieel een risicogebied genoemd.

Dat bevestigt een woordvoerder van de HAP na vragen van AT5. De Huisartsenposten Amsterdam is buiten kantooruren bereikbaar voor Amsterdammers die met spoed een huisarts nodig hebben. Sinds het coronavirus Nederland heeft bereikt, wordt de centrale triagepost, waar naartoe moet worden gebeld, overspoeld met bezorgde Amsterdammers. 

Drukte

Huisartsen moeten ook steeds meer visites afleggen aan mensen die mogelijk besmet zijn met het nieuwe virus. Om de enorme vraag de komende periode aan te kunnen, was de HAP op zoek naar een speciale locatie in de stad. Die is nu gevonden: ze gaan de locatie bij het OLVG Oost uitsluitend gebruiken om patiënten die mogelijk corona hebben op te vangen en eventueel te testen.

Met deze maatregel moet het aantal visites afnemen en kunnen mensen op een centrale plek worden gezien door een arts. Een bezoek vindt pas plaats na een telefonische afspraak. Zogeheten 'aanlopers' worden niet binnengelaten. Patiënten met andere zorgvragen worden telefonisch verwezen naar één van de overige locaties in de stad.

Meer artsen

Ook is het aantal huisartsen op de post vanwege de coronacrisis verdrievoudigd. In 'normale tijden' zaten er slechts twee huisartsen op de triagepost in Oost, op dit moment zijn dat er negen. Daarnaast is er een extra 'corona-auto' aangewezen om visites te doen. Deze rijdt naast de reguliere visite-auto van de HAP door de stad.

Richtlijnen

Ook de richtlijnen voor het bestempelen van iemand die mogelijk besmet is met corona zijn aangepast. Iemand die koorts heeft en ook hoest en/of kortademig is, wordt al gezien als een mogelijke besmet persoon. Deze mensen mogen niet meer worden uitgenodigd op de avondpost, omdat anderen zo het risico lopen het virus ook te krijgen.

Tot voor kort lag de standaard voor een verdenking van corona nog hoger: zo moest iemand bijvoorbeeld in de risicogebieden China of Italië zijn geweest. De stad wordt nu dus officieel ook als risicogebied beschouwd, zo stelt de HAP in instructies aan het personeel. Van verschillende patiënten is de bron van besmetting namelijk niet meer te achterhalen.

Besmettingen

Eerder vandaag maakte de GGD bekend dat er in de regio Amsterdam-Amstelland inmiddels 68 mensen positief zijn getest op corona. In slechts 24 uur tijd kwamen er 31 nieuwe besmettingen bij. Ongeveer één op de drie is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Hoeveel mensen er inmiddels weer genezen zijn, is niet bekend. In heel Nederland zijn bijna duizend mensen positief getest op corona.