Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strengere maatregelen tegen drukte op markten, Bloesempark dicht als situatie niet verbetert

22 maart 2020, 10.19 uur · Aangepast 22 maart 2020, 11.24 uur · Door Redactie

Vanwege de coronacrisis komen er nieuwe maatregelen tegen de drukte op markten. De veiligheidsregio doet een beroep op ondernemers: markten waar meer dan 100 personen tegelijkertijd zijn moeten aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo niet, dan wordt de markt gesloten.

De kramen moeten verspreid over de markt opgesteld worden, waardoor het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en bezoekers onderling een afstand van 1,5 meter kunnen houden. Als er te weinig afstand tussen de kramen is, gaan de marktkramen met non-food producten dicht en is alleen de verkoop van etenswaren toegestaan.

Daar komt bij dat voedsel dat vers bereid wordt voor consumptie niet op de markt zelf mag worden gegeten. Alleen afhalen is toegestaan. Ook zijn tafeltjes, zitplaatsen of andere uitstallingen buiten de marktkraam verboden.

Leegstaande marktplaatsen

Ook mogen leegstaande of vrije marktplaatsen niet vergeven worden aan zogenaamde meelopers (iemand zonder vaste plek op de markt). Dit zijn mensen die zich 's ochtends melden bij de marktmeester in de hoop een overgebleven plek te kunnen bezetten.

Verder moeten er op alle markten waarschuwingsborden geplaatst worden waarop staat dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Ook andere voorwaarden over dit besluit worden hierop kenbaar gemaakt. De gemeente geeft aan dat ze toezicht houdt op de naleving van de voorwaarden en zal monitoren of het niet alsnog te druk wordt.

De voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Halsema van Amsterdam, meldt dat dit besluit elk moment ingetrokken of gewijzigd kan worden, afhankelijk van de situatie. 

Oproep bezoekers Bloesempark

Eerder vandaag werd aangegeven dat de veiligheidsregio extra let op bezoekers bij het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Hoewel hier informatieborden en hekken staan, lijken bezoekers zich niet te houden aan de oproep om 1,5 meter afstand te houden. Als de situatie daar niet verbetert, zal het bestuur van de veiligheidsregio het Bloesempark sluiten voor publiek.