Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Noodoproep Voedselbank: 'Tekort aan voedsel door hamsterwoede'

22 maart 2020, 17.34 uur · Aangepast 22 maart 2020, 19.52 uur · Door Redactie

Doordat mensen in heel Nederland sinds de coronacrisis massaal aan het hamsteren zijn geslagen bij supermarkten, kampt de Amsterdamse Voedselbank op dit moment met een groot tekort. 'We zitten met een lege loods en moeten zelf voedsel inkopen om onze klanten van eten te voorzien.'

Nadat de eerste persoon in in Nederland positief testte op het coronavirus, besloten veel mensen voorraden eten in te slaan, waardoor de schappen van de supermarkt er al snel leeg bij stonden. WC-papier is een van de meest populaire producten gebleken, maar ook eten en drinken gaat er in een rap tempo doorheen. Door deze hamsterwoede krijgt de Voedselbank, die normaal overgebleven producten van de supermarkten uitdeelt aan mensen met een lager inkomen, bijna geen voedsel meer binnen. 

Slechts twee dozen amandelen 

De afgelopen tijd werd er nog veel voedsel aangeboden door organisaties die hun deuren moesten sluiten en de producten dus zelf niet meer gebruikten. Nu veel bedrijven al enige tijd gesloten zijn, lijkt ook deze aanvoer op te drogen. 'Afgelopen donderdag kregen we alleen twee dozen met amandelen, terwijl die wagens meestal volzitten met verse producten', aldus een woordvoerder van de Voedselbank. 

Doneeractie 

Inzamelingsacties zijn op dit moment moeilijk te organiseren, vertelt de woordvoerder. 'Ingezameld voedsel moet eerst gecontroleerd en gesorteerd worden, voordat wij de pakketten kunnen verdelen. Onze vrijwilligers moeten dan dicht op elkaar staan, terwijl wij hen een veilige werkomgeving willen bieden.' Naast het verzoek om weer op een gewone manier boodschappen te doen, is de Voedselbank begonnen met een doneeractie.