Stad

NL
V

Nieuwe maatregelen vanwege coronacrisis: evenementen tot 1 juni geannuleerd

23 maart 2020, 19.22 uur · Aangepast 24 maart 2020, 10.08 uur · Door Redactie

Er worden strengere maatregelen ingevoerd om het coronavirus in te kunnen dammen. Zo worden evenementen tot 1 juni geannuleerd. Dat werd vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) kwam vandaag bijeen om de meest recente RIVM-adviezen te bespreken. Na afloop gaven premier Rutte, minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), minister De Jonge (verantwoordelijk voor het dossier 'corona') en de recent benoemde minister Van Rijn (Medische Zorg) toelichting op de aangescherpte maatregelen.

Sociale contacten beperken

'Goed dat u zelf ook de 1,5 meter afstand handhaaft. Zo moet dat', begon Rutte. 'Al die helden mogen erop rekenen dat wij ons dan in elk geval houden aan de regels.'

Toch gebeurt het volgens de premier nog te vaak dat mensen toch bijeenkomen in parkjes, op stranden of zelfs op feestjes. 'Daarom hebben we besloten om de beperking van sociale contacten nog verder aan te scherpen', aldus de premier. 

Quote

'Dit kost levens, onnodig. Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand'

Minister Grapperhaus

Nieuwe maatregelen

Minister Grapperhaus sprak zelfs van een 'slordige, laconieke manier van omgaan met maatregelen'. 'Dit kost levens, onnodig', concludeerde hij. 'Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand.'

Hij kondigde daarom drie nieuwe maatregelen aan. Zo worden alle samenkomsten verboden tot 1 juni, in plaats van 6 april. 'Daarbij is geen ondergrens meer van 100 personen.'

Quote

'Het is niet uitgesloten dat we maatregelen zullen verlengen'

Minister De Jonge

Daardoor zouden onder meer Koningsdag en Bevrijdingsdag geannuleerd moeten worden. Daarnaast moet Dodenherdenking plaatsvinden zonder georganiseerde bijeenkomsten op de Dam en andere locaties.

Maar volgens Grapperhaus geeft het ook 'rust', dat hier nu duidelijkheid over is. Voor horecagelegenheden geldt de nieuwe regel overigens nog niet. 'Maar het is niet uitgesloten dat we maatregelen zullen verlengen', zei minister De Jonge. 'Dat zullen we ruim voor 6 april bepalen.'

Meer middelen voor burgemeesters

Burgemeesters krijgen ondertussen meer middelen om de bestaande maatregelen te kunnen handhaven. Locaties zoals stranden, parken en campings kunnen worden gesloten als blijkt dat er onvoldoende maatregelen zijn getroffen om 'overbelasting' tegen te gaan.

Aparte regeling markten

Voor markten is er een aparte regeling, benadrukte Grapperhaus. 'Markten zijn essentieel voor de voedselketen. Maar als markten open blijven, moeten er wel afspraken komen waardoor marktbezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden.'

Buiten spelen

Als blijkt dat winkels zich niet aan de regels houden, dan kunnen burgemeesters ook handhaven. Bijvoorbeeld als winkels niet een streng deurbeleid voeren. 

'Daarnaast kan er gehandhaafd worden bij het verbod op groepsvorming. Dat geldt als drie of meer mensen geen 1,5 meter afstand houden (en geen huishouden vormen). Dit is met uitzondering van jonge kinderen, zij mogen nog gewoon buiten spelen.'

Quote

'Er kunnen - voor Nederlandse begrippen - forse boetes worden opgelegd'

Minister Grapperhaus

Tenslotte mogen er nu boetes worden uitgeschreven om de nieuwe maatregelen te kunnen handhaven. 'En er kunnen - voor Nederlandse begrippen - forse boetes worden opgelegd', aldus Grapperhaus. Dit zou kunnen oplopen tot 400 euro per persoon, gaf hij later aan. 

Thuisquarantaine

Ondertussen wordt er alles aan gedaan om de juiste zorg te kunnen blijven verlenen, gaf minister Van Rijn aan. 'Er worden operatiekamers ingericht waar beademd kan worden, we krijgen extra apparatuur van Defensie en we hebben zelf ook extra apparatuur aangeschaft. 

Om een groeiend aantal patiënten te voorkomen, moeten bovendien de regels omtrent thuisquarantaine aangescherpt worden. 'Als een gezinslid koorts heeft, moet iedereen thuis blijven', zei De Jonge.