Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centrale eindexamens middelbare scholieren gaan niet door

24 maart 2020, 10.46 uur · Aangepast 24 maart 2020, 17.00 uur · Door Redactie

De centrale eindexamens voor scholieren op middelbare scholen gaan niet door. De leerlingen zouden na de zomer wel gewoon naar het mbo, hogeschool of universiteit kunnen gaan op basis van cijfers van hun schoolexamens.  

Dat melden verschillende media. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding hebben gemaakt op de landelijke examens, is nu al genoeg voor een diploma. Scholen kunnen zelf beslissen wanneer ze hun laatste schoolexamens inplannen.

Normaal gesproken maken de schoolexamens de helft uit van het eindcijfer, net als de eindexamens. Minister Slob geeft later deze ochtend een toelichting.

Mei

De meeste eindexamens zouden vanaf 7 mei plaatsvinden. De examens voor het vmbo-kader waren nog eerder gepland. Er zouden meer dan 200.000 leerlingen eindexamens doen in Nederland.

De Algemene onderwijs bond (Aob) drong gisteren aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de examens. De bond stelde dat leerlingen in deze crisistijd niet goed voorbereid konden worden.

Stress

Havo 5-leerlinge Justine was eerst blij toen ze hoorde dat de examens zijn geschrapt, vertelt ze aan AT5. 'Want je krijgt wel heel veel stress van de eindexamens.'

Maar als je er goed over nadenkt is dit best ingewikkeld, zegt ze. 'Hoe gaan ze dit nu oplossen? Niet alle scholen zijn even streng, dus je kan de cijfers van de schoolexamens niet allemaal goed vergelijken.'

AT5

Cruciaal

Voor de 18-jarige Oscar Fagel, die eindexamen havo op het volwassen onderwijs moest doen, is het heel slecht nieuws. 'Volgende week zou ik nog herkansingen hebben om mijn cijfers op te halen. Maar als dat ook niet doorgaat, dan zou ik op basis van mijn huidige cijfers niet slagen. Het schriftelijk examen was cruciaal voor mij. Ik werd vanmorgen wakker met veel stress.'

Quote

'Ik werd vanmorgen wakker met veel heel veel stress'

Oscar Fagel, eindexamen-leerling