Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik nog varen? Waar komen die vliegtuigen te staan? En meer vragen over de coronacrisis

25 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 29 maart 2020, 16.08 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. 

Gaan de rijexamens door?

Acheraf

Nee, die gaan voorlopig niet door. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft laten weten dat in ieder geval tot en met 6 april alle rijexamens zijn geschrapt. Dat geldt voor zowel mensen die hadden moeten afrijden als kandidaten als die stonden ingeschreven voor een theorie-examen. Ook verplichte alcoholcursussen en cursussen op het gebied van verantwoord rijgedrag gaan niet door. Het CBR laat weten dat mensen hun examens kosteloos kunnen inhalen, zodra dat weer kan. 

Het CBR heeft besloten dat - als je theoriecertificaat is verlopen op het moment dat je alsnog examen gaat doen - je  theoriecertificaat met vier weken wordt verlengd. Die regel gaat in zodra het CBR weer begint met het afnemen van praktijkexamens. Of deze maatregelen ook worden verlengd tot en met 1 juni is op dit moment nog niet duidelijk. 

Kan ik als taxichauffeur ook een boete verwachten?

Tonnie groot

Tonnie vraagt zich af of hij als taxichauffeur een boete kan verwachten nu het kabinet strenger gaat handhaven om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Tonnie zegt dat hij daar als taxichauffeur niet aan kan voldoen. Navraag bij branchevereniging KNV leert dat zij ervan uitgaan dat er momenteel geen extra regels gelden voor de taxibranche. 

'Dat betekent dat de bedrijven hun werk zoUuden moeten kunnen blijven uitvoeren zonder bang te zijn dat ze beboet worden, zolang ze zich aan de algemene voorschriften houden', vertelt woordvoerder Hilbert Michel. Hij realiseert zich dat dat niet altijd gemakkelijk is voor chauffeurs. Daarom heeft de branchevereniging een aantal adviezen op een rijtje gezet. Die zijn hier terug te vinden.   

Taxichauffeurs wordt geadviseerd zelf ook extra maatregelen nemen, zoals het plaatsen van een scherm tussen voor- en achterbank. De woordvoerder van KNV benadrukt dat de taximarkt op straat (standplaatsen en bestellen) zo goed als stil ligt. Zorgritten worden nog gereden, maar ook veel minder dan normaal. 

UPDATE 27-03:

Hoewel taxichauffeurs vaak geen anderhalve meter afstand tot hun passagiers kunnen houden, mogen ze toch blijven werken. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 27 maart laten weten. Wel is er een protocol met nieuwe afspraken opgesteld.  Daarin staat onder meer dat passagiers taxi's alleen moeten gebruiken 'als dit noodzakelijk is voor medische zorg, eerste levensbehoeften of het in stand houden van vitale processen'. Ook is er vanaf nu een 'fysieke afscheiding tussen de chauffeursstoel en de passagiersstoelen' nodig als er geen anderhalve meter afstand is. Meer informatie vind je hier.

Mag ik nog het water op met mijn bootje?

meerdere amsterdammers

Diverse Amsterdammers vragen zich af of ze - met de strengere maatregelen - nog gebruik kunnen maken van hun boot. In je eentje natuurlijk wel, maar we krijgen bijvoorbeeld van Monique de vraag of zij met haar gezin (bestaande drie personen) het water nog op mag. 'We nemen geen gasten mee en zullen ook niet aanmeren.' 

Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet zeggen hoe de landelijke maatregelen precies naar de Amsterdamse situatie vertaald gaan worden, en hoe er dan gehandhaafd gaat worden. Daar wordt binnenkort meer over duidelijk. Nog even geduld dus. 

Blijven rechtbanken ook dicht tot 1 juni?

michiel

Ja. De rechtbank heeft besloten om ook na 6 april de deuren gesloten te houden. In elk geval tot 1 juni. Dat geldt ook voor gerechtshoven en andere bijzondere colleges. Een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank laat aan AT5 weten dat de rechtbank aan de Fred Roeskestraat een crisisteam heeft aangesteld, dat onder meer kijkt welke zittingen wel en niet door kunnen gaan. Hier vind je een handig overzicht waar je dan aan moet denken. 

Waar parkeert KLM al die vliegtuigen?

Peter hessels

Normaal gesproken is dat geen probleem, maar nu de meeste kisten aan de grond staan, wordt dat ook voor KLM (en Schiphol) een uitdaging. De luchtvaartmaatschappij is er nog niet uit, zo blijkt uit een antwoord dat we kregen toen we deze vraag voorlegden. 'Zodra hier meer over bekend is, zullen we dat extern laten weten', aldus een woordvoerder. KLM heeft in totaal 172 vliegtuigen in de vloot. 

Op Schiphol staan sinds gisteravond 26 vliegtuigen van Transavia aan de grond. De overige kisten staan in Eindhoven (6) en in Rotterdam (5). 'We hebben voorlopig voldoende buffers om ze kwijt te kunnen', zo laat een woordvoerder weten.

De vliegtuigmaatschappij houdt alle vliegtuigen voorlopig aan de grond. 'Een aantal toestellen houden we wel operationeel. Als we ze toch nodig hebben, dan kunnen ze meteen opstijgen. Anders moet je een aantal extra handelingen uitvoeren die meer tijd kosten dan gebruikelijk.' 

Schiphol zelf neemt ook de nodige maatregelen. Vanaf aankomend weekend worden 5 van de 7 pieren afgesloten. 'Die worden dan niet meer gebruikt om passagiers in -en uit te laten stappen. Zo ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld KLM om kisten te parkeren', verduidelijkt Doron Sajet, luchtvaartverslaggever bij NH Nieuws.

Volgens hem staan er op dit moment al een hoop kisten van KLM op Schiphol-Oost. 'Normaal staan ze daar ook wel voor onderhoud,  maar niet zoveel als nu. Overal en nergens waar het kán, worden vliegtuigen geparkeerd. Denk ook aan gates, die hoeven nu toch niet te worden gebruikt', aldus Sajet.

De luchthaven heeft overigens ervaring met het parkeren van vliegtuigen op een landingsbaan. Tijdens de Nuclear Security Summit in 2014 werd de Polderbaan (3,6 kilometer lang) gebruikt om regeringsvliegtuigen te stallen.

In de Verenigde Staten zorgt het coronavirus al wel voor parkeerproblemen bij luchtvaartmaatschappijen, zo blijkt uit onderstaande beelden van het Amerikaanse CBS News

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.