Stad

NL
V

Agressie in bus en tram door corona: 'Mensen denken dat ze gratis mogen reizen'

25 maart 2020, 07.23 uur · Aangepast 25 maart 2020, 08.17 uur
Door Redactie · Foto: GVB

Mensen die werken in het openbaar vervoer in Amsterdam en omgeving hebben de laatste dagen last gehad van agressieve reizigers, daarbij zijn ze bedreigd en zelfs mishandeld. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Aanleiding van de agressie, bij het GVB en Connexxion, is dat er reizigers zijn die denken dat ze niet hoeven te betalen voor de rit vanwege het coronavirus en omdat ze vaak langer moeten wachten op de bus of tram.

Het gaat volgens de woordvoerder van Connexxion in Het Parool om 'gescheld, boze uitingen en opzettelijk hoesten'.  

Onacceptabel

'Bij het aanspreken van reizigers op niet inchecken, zijn personeelsleden van vervoerders onheus bejegend en in enkele gevallen is er zelfs sprake geweest van mishandeling van personeel. Het is onacceptabel dat personeel van onze vervoerders onheus wordt bejegend en zelfs mishandeld. De Vervoerregio en gemeente Amsterdam wensen de betrokken medewerkers veel sterkte en bedanken het personeel van de vervoerbedrijven voor de voortdurende inzet’, staat in de brief. 

Door ziekte van personeel en omdat de voertuigen vaker en beter moeten worden gereinigd rijden er veel minder trams, bussen en metro's in de stad.