Start van hoofdcontent

Stad

nl

RIVM: verspreiding coronavirus lijkt gestabiliseerd

25 maart 2020, 11.11 uur · Aangepast 25 maart 2020, 17.18 uur · Door Redactie

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd. Op dit moment lijkt er geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak, aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel.

De maatregelen zoals geen handen meer geven en sluiting van de horeca hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, zei een voorzichtig optimistische Van Dissel vanmorgen tegen de Tweede Kamer in een briefing. 'Dat is een belangrijke boodschap.'

Toch is het heel belangrijk dat het kabinet afgelopen maandag extra ingrepen heeft gedaan, zoals een groepsverbod, gezinsisolatie en het sluiten van kapsalons, omdat anders de IC-capaciteit de komende weken alsnog overbelast zou worden.

IC-capaciteit

Premier Rutte noemt de Nederlandse maatregelen een ‘intelligente lockdown’. Volgens Van Dissel betekent dit scenario dat we waarschijnlijk niet door het plafond meer zullen schieten van de IC-capaciteit. Daarnaast wordt nu hard gewerkt om die capaciteit verder op te hogen. 

Volgens Van Dissel neemt het aantal ziekenhuisopnames (landelijk) met corona-patiënten af. Hij benadrukt wel dat deze afname niet per se hoeft te staan voor een trend.

Ondanks deze voorzichtig optimistische boodschap houdt hij nog wel een slag om de arm, omdat er onzekerheden zitten in de modellen die worden gebruikt: 'Modellen zijn niet iets absoluuts. Ze hangen van veel dingen af.'