Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gescheiden en kinderen: wat te doen met de omgangsregeling? En meer vragen over corona

27 maart 2020, 06.40 uur · Aangepast 21 april 2020, 08.37 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. 

Wat betekenen de maatregelen voor kinderen van gescheiden ouders?

Ingerid

Eerder gold het advies om thuis te blijven bij verkoudheid of keelpijn, maar het kabinet heeft daar begin deze week aan toegevoegd dat als iemand koorts krijgt iedereen in het huishouden thuis moet blijven. Omdat bij gescheiden ouders sprake is van twee verschillende huishoudens kan de maatregel dus gevolgen hebben voor de omgangsregeling. 

Omdat het hier gaat om een situatie achter de voordeur is er sprake van een grijs gebied, zo vertelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan AT5. Denk bijvoorbeeld aan ouders die geen contact meer hebben en strikte afspraken hebben rondom de omgangsregeling. 

'De arm van de overheid reikt niet helemaal tot achter de voordeur. En dat is misschien maar goed ook. 
Waar het écht niet anders kan, doen we een beroep op het gezonde verstand van ouders om goede afspraken te maken. Als een kind of ouder ziek wordt, gaan we ervan uit dat ook in dit soort gevallen mensen hun verantwoordelijkheid nemen', aldus de zegsman.

Ook het RIVM adviseert om de omgangsregeling onder de loep te nemen als er in een huishouden iemand ziek wordt. 'Op het moment dat iemand in huis ziek is, ga dan vooral niet kinderen naar een ander huishouden brengen. Je moet binnen blijven als je ziek bent. Als er sprake is van koorts moet sowieso het hele huishouden binnenblijven. Zorg dan dus ook niet dat ze bij vriendjes over de vloer komen. Als je niet ziek bent, zou het geen probleem moeten zijn. Mits alle maatregelen in acht worden genomen, zoals afstand houden en handen regelmatig wassen', laat een woordvoerder van het RIVM weten. 

Bij Ouder- en Kindteams Amsterdam merken ze dat deze vraag bij meer gescheiden ouders leeft. Zij kunnen meedenken met ouders als een omgangsregeling tijdelijk ingewikkeld wordt. 'Als je in die situatie komt, is dat natuurlijk heel vervelend. Bedenk dat het nu voor iedereen ingewikkeld is. En verzin manieren om toch op een leuke manier met elkaar in contact te blijven, bijvoorbeeld via  Skype of raadspelletjes op WhatsApp', zegt een woordvoerder. 

'Als de situatie extra spanningen met zich meebrengt, is ons advies altijd: wees mild, lief voor jezelf en ook voor elkaar. Juist als het moeilijk is.' De woordvoerder adviseert gescheiden ouders met kinderen een kijkje te nemen op de website van Villa Pinedo. Daar staat een online training die nu gratis te volgen is. Alle kinderen met gescheiden ouders (of ouders die in scheiding liggen) kunnen een buddy krijgen.

Ouders, kinderen of jongeren met vragen of zorgen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling kunnen - ook tijdens de coronacrisis - met hun vragen terecht bij de Ouder- en Kindteams Amsterdam. 

Kan ik nog wandelen met een vriendin in het park?

@ElinevanH

Eline vroeg ons via Instagram of ze nog wel met een vriendin in het park mag lopen nu de overheid adviseert zoveel mogelijk binnen te blijven. Het antwoord op die vraag is: ja. Maar hou er rekening mee dat je ten minste 1,5 meter afstand van elkaar en van anderen houdt. De overheid zegt hierover: 'Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep.' Toch blijft het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Hoe saai dat ook is, het kan er wel voor zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt, simpelweg omdat er minder mensen op straat zijn. Alle aangescherpte en nieuwe maatregelen vind je hier

Is er een adres waar ik beschermingsproducten kan afleveren?

Marlies

Marlies mailde ons omdat ze zelf - volgens de richtlijnen - mondkapjes maakt voor hulpverleners die niet in het ziekenhuis werken. Ze vraagt zich of er een plek is waar ze die naartoe kan brengen. 

Navraag bij de GGD in Amsterdam leert dat er een landelijk inzamelpunt is geopend door het Rode Kruis. Er is namelijk een tekort aan beschermingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan schorten, handschoenen, maskers, beademingsapparatuur en beschermingsbrillen. Kijk voor de volledige lijst op de website van het Rode Kruis. Daar vind je ook het e-mailadres waarmee je contact kunt opnemen als je de benodigde spullen wilt doneren. 

Is het kopen van tweedehands spullen nog veilig?

@Sorayamustamu

Soraya benadert ons via Instagram met de vraag of je nog veilig tweedehands spullen kan kopen. Ja, dat kan, maar je moet wel goed opletten (zoals bij bijna alles in deze tijd).

Zo roept Marktplaats gebruikers op de adviezen van het RIVM zoveel mogelijk op te volgen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een contactloze overdracht van het product en een digitale betaling. Verder adviseert het platform extra foto's te maken van de producten, de overdracht zo kort mogelijk te houden en het product van te voren 'bij voorkeur buiten klaar te zetten'. Ook is het verstandig om gladde oppervlaktes van te voren schoon te maken en - als het even kan - het product te desinfecteren. Alle tips vind je hier

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.