Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kan mijn beugel er nog uit? En meer vragen over de coronacrisis

1 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Kan je nog naar de tandarts als je beugel eruit moet?

@afia.annor

Via Instagram krijgen we veel vragen binnen. Zo wil Afia weten hoe het nou zit als je een afspraak had staan om je beugel te laten verwijderen. Dat is natuurlijk een moment waar je lang naar uitkijkt als beugeldrager, maar de meeste orthodontisten zullen je toch nog even laten wachten. We hebben de vraag voorgelegd aan de branchevereniging, de KNMT.  

Volgens een woordvoerder kan het in principe geen kwaad dat je beugel nu wat langer moet blijven zitten. 'Grote wijzigingen vinden er namelijk in de laatste periode dat je een beugel draagt niet meer plaats. Vaak zijn het elastiekjes die voor de laatste details zorgen; de beugel zelf zorgt ervoor dat het gebit stabiel blijft in de nieuwe situatie. Daarom krijg je na je beugel nog een doorzichtig nachtbeugeltje en tenslotte spalkjes achter je boven- en ondertanden', zegt woordvoerder Anita Zijlstra. 

De branchevereniging raadt beugeldragers wel aan bij vragen gewoon hun tandarts of orthodontist te bellen. Een laatste tip: blijf vooral goed poetsen. 

Zijn pinautomaten nog wel veilig?

Arie

Arie mailt ons omdat hij zich zorgen maakt over pin- en geldautomaten. Hij vraagt zich of die nog wel veilig zijn. AT5 krijgt de afgelopen dagen vaker de vraag of je ook risico loopt om besmet te raken via oppervlakten waar het coronavirus zich op zou kunnen bevinden. 

Het RIVM stelt dat het virus een paar uur - en onder gunstige omstandigheden zelfs een aantal dagen - kan overleven buiten het lichaam, zo legden we eerder al uit aan de hand van een vraag over smartphones.

Dus ja, het zou kunnen dat, als iemand heeft geniest op een geldautomaat, jij kort daarna geld opneemt en vervolgens met je handen je gezicht aanraakt,  je besmet raakt. Zou, want het RIVM zegt dat de kans klein is. Toch wordt geadviseerd het zekere voor het onzekere te nemen. In dit geval dus: raak na het pinnen niet je gezicht aan en was thuis je handen. 

Overigens wordt er al fors minder gepind. Sinds de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen van kracht zijn, is het aantal transacties bij geldautomaten ruwweg gehalveerd, blijkt uit een inventarisatie van Geldmaat, het bedrijf dat geldautomaten beheert. 

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland voegt daar nog aan toe dat de limieten van contactloos betalen zijn verhoogd. Waar je tot voor kort tot 25 euro kon betalen zonder je pincode in te hoeven vullen, kan dat nu tot 50 euro. 'Daarmee proberen we te realiseren dat zo min mogelijk mensen met hun handen aan het pinapparaat zitten.' 

De meeste banken bieden volgens Beugel ook de mogelijkheid via een smartphone of smartwatch te betalen. 'Dan hoef je - ook bij bedragen van boven de 50 euro - alleen je eigen telefoon of smartwatch aan te raken.'  

Gaat Sensation dit jaar door?

JARNO

Alle evenementen tot 1 juni waar een vergunning voor nodig is, zijn vanwege het coronavirus verboden. Beyond Sensation vindt op 4 juli plaats in de Johan Cruijff Arena en mag dus officieel nog doorgaan. De organisatie van Sensation heeft een speciale pagina  op hun website met informatie over het coronavirus geopend. 

'Voorlopig vindt Beyond Sensation plaats zoals gepland. We werken hard aan een onvergetelijke editie. We zijn natuurlijk op de hoogte van de recente maatregelen van de Nederlandse regering en volgen de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet', valt te lezen.

Mochten er de komende weken toch maatregelen worden genomen waardoor Sensation niet kan doorgaan, dan belooft de organisatie dat mensen met een kaartje hun geld kunnen terug krijgen. 'Laten we niet vergeten dat het uiteindelijk allemaal draait om gezondheid en om bij je dierbaren te zijn. We hopen je deze zomer te zien om het leven te vieren.'

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.