Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mogen stelletjes nog hand in hand lopen? En meer vragen over de coronacrisis

2 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mogen stelletjes nog hand in hand lopen?

louisa

Hoe zit het nou ook alweer precies? We moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden om besmettingen te voorkomen, maar mag je dan ook niet meer met je partner over straat? De richtlijnen van de overheid leveren regelmatig vragen op bij de praktische uitwerking ervan. Zo ook bij Louisa.

Regio's mogen in Nederland zelf bepalen in welke gebieden groepsvorming verboden is. Op lokaal niveau wordt er dan ook op gehandhaafd. Dit verbod op groepsvorming van drie of meer personen die geen 1,5 meter afstand houden, geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden.

Er bestaat dus een uitzondering voor gezinnen en bijvoorbeeld huisgenoten. Partners mogen dus wel over straat zonder 1,5 meter afstand te houden, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 'Het advies om enkel naar buiten te gaan als het moet, blijft natuurlijk voor iedereen gelden. We vragen om het liefst zoveel mogelijk alleen naar buiten te gaan of boodschappen te doen', aldus de voorlichter.

Hand in hand lopen als stelletje mag dus wel, maar het is verstandiger om alleen naar buiten te gaan.

Wat gebeurt er met de daklozen en ongedocumenteerden in de stad?

@Romaissae_xoxo

Het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor ongedocumenteerden en daklozen. Zij worden vaak opgevangen op plekken waar 1,5 meter afstand houden bijna onmogelijk is. Dat erkent ook de gemeente.

'Het bereiken van duurzame resultaten is nu een extra grote uitdaging. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker is om de noodzakelijke begeleiding voort te zetten en te overleggen, maar ook omdat mensen op dit moment niet worden toegelaten tot het COA als blijkt dat ze juridisch perspectief hebben. Ook de terugkeer van mensen naar hun land van herkomst is op dit moment vaak niet mogelijk', zegt een woordvoerder.

De gemeente zegt dat op dit moment de focus ligt op het zorgen dat de mensen een veilige opvangplek hebben en dat woonbegeleiders veilig kunnen werken. Om dit te bereiken worden vanuit een aantal grote opvanglocaties mensen overgeplaatst naar andere, kleinschaligere, 24-uurs opvangplekken om te zorgen dat mensen voldoende ruimte hebben om afstand te kunnen houden. In de stad zijn daarnaast verschillende quarantainelocaties ingericht voor mensen met klachten die niet in de opvanglocatie geïsoleerd kunnen worden.

De huidige 24-uursopvang locaties in Amsterdam zijn:

  • Walborg 2B
  • Derkinderenstraat 44
  • Schuitenhuisstraat 9
  • Daalburgh (Daalwijk 23)

Ook worden ongedocumenteerden bij ASKV/MOO opgevangen (Medische Opvang Ongedocumenteerden).  En er wordt een groep van 75 ongedocumenteerden sinds 20 maart opvangen in de Sporthallen Zuid, omdat de winteropvang op de Transformatorweg is afgeschaald.

Kan ik nog iemand achterop mijn fiets/scooter nemen?

frits

We doen het allemaal heel veel in de stad: bij iemand achterop de fiets of scooter zitten. Dat kun je nu beter niet meer doen. De norm is namelijk om 1,5 meter afstand te houden. Achterop is het natuurlijk onmogelijk om deze afstand te houden. Het advies is dan ook: doe het niet, wees verstandig. Handhavers en politie kunnen geen boete opleggen omdat dit pas kan bij groepsvorming van drie of meer. Maar zoals premier Mark Rutte meermaals zei: gebruik ook je gezonde verstand.

In Amsterdam worden ook veel tweewielers verhuurd. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische scooters van Felyx. Ook hier is het beter om er alleen op te zitten. Felyx zelf zegt op dagelijkse basis veel aandacht te besteden aan hygiëne en veiligheid. Alle e-scooters van het bedrijf die 45 kilometer per uur kunnen rijden, zijn uitgerust met haarnetjes die onder de helm gedragen kunnen worden. Ook worden de scooters en helmen op regelmatige basis schoongemaakt.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.