Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kan ik nog een Car2go pakken? En meer vragen over de coronacrisis

3 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 3 april 2020, 07.13 uur
Door Redactie · Foto: AT5

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Kan je nog een Car2Go huren? Worden ze ontsmet na gebruik?

Jasper

Jasper vraagt zich af of hij nog steeds gebruik kan maken van deelauto's zoals Car2Go of ConnectCar. Navraag leert dat de diensten nog steeds in gebruik zijn. Een woordvoerder van Car2Go laat weten dat het bedrijf het belangrijk vindt dat de auto's beschikbaar blijven voor iedereen die behoefte heeft aan een veilig en flexibel vervoermiddel, zoals Amsterdammers met een vitaal beroep.

Car2Go zegt voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om de hygiëne in de voertuigen te waarborgen. 'Er vindt een grondige desinfectie van de auto’s plaats bovenop de standaardreiniging. De auto’s worden nu dus vaker gedesinfecteerd. Onze servicemedewerkers besteden extra aandacht aan grondige ontsmetting van het stuurwiel en de versnellingspook', aldus een woordvoerder.

Verder zegt het bedrijf dat het verstandig is om na gebruik van een deelauto je handen te wassen en tijdens het rijden niet met je handen aan je gezicht te zitten. Het bedrijf heeft voor mensen met een vitaal beroep bovendien een speciale korting in het leven geroepen. 

We hebben ook contact gezocht met ConnectCar. Zij laten weten dat hun auto's (300 in Amsterdam) elke week een keer worden schoongemaakt met desinfecterende middelen. 'Tussentijds reinigen of desinfecteren is niet haalbaar.We gaan er van uit dat de huurders de overheidsregels opvolgen', zo zegt een woordvoerder. 

Kortom: ja, je kunt nog gebruikmaken van deelauto's, maar ze worden niet na elke rit ontsmet. Handen wassen dus als je er eentje hebt gebruikt. 

Mogen we straks nog zwemmen?

Bart

Zondag wordt het 19 graden in de stad en de vooruitzichten (wat betreft het weer) zien er ook voor volgende week goed uit. Het lijkt ons nog wat vroeg, maar Bart vraagt zich af of we door de uitbraak van het coronavirus nog wel mogen zwemmen. 'Komend weekend wordt het mooi weer, mensen gaan de grachten op en willen misschien een verfrissende duik nemen. Het klinkt onschuldig, maar kan dit wel zomaar?', vraagt hij zich af. 

Zwemmen in de grachten is sowieso niet echt een goed idee. Het grachtenwater wordt weliswaar steeds schoner, het is nog altijd geen officieel zwemwater. Zwemmen in de grachten kan gezondheidsklachten opleveren. En dat geldt ook voor andere niet-officiële zwemplekken in de stad, zoals meertjes en plassen. Hier vind je een overzicht met alle zwemplekken in de stad, inclusief buitenlocaties. 

Vorige week werd duidelijk het virus zich ook via ontlasting van patiënten kan verspreiden. Het RIVM ontdekte het virus in afvalwater bij Schiphol van 2, 9 en 16 maart. Het onderzoeksinstituut acht het aannemelijk dat een deel van het rioolwater besmettelijk is, 'aangezien dit ook voor het nieuwe coronavirus in ontlasting is aangetoond.'

Zolang je dus niet weet of het water gereinigd is, adviseert Waternet er niet te gaan zwemmen. 'Zwemmen op onofficiële plekken is niet toegestaan. Het mag niet en het is op eigen risico', zo laat een woordvoerder weten. 

Kan mijn hond het coronavirus op mij overdragen?

Jack

Het kan. Maar volgens het RIVM is de kans dat dat gebeurt 'verwaarloosbaar klein' als je het vergelijkt met een besmetting van mens op mens. Toch adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu mensen die ziek zijn of klachten hebben contact met hun huisdier te vermijden. Dus ook niet aaien, op schoot liggen, knuffelen en 1,5 meter afstand houden. 

Er zijn enkele gevallen bekend waarbij dieren wel besmet zijn geraakt. Zo heeft één van onze zuiderburen vorige week zijn kat besmet. En in Hong Kong hebben twee honden het coronavirus opgelopen. 

Mocht je zelf het coronavirus hebben en je hond of kat wordt ziek, adviseert het RIVM niet direct naar de dierenarts te gaan, maar eerst te bellen. 'De verspreiding van het nieuwe coronavirus zoals we die nu wereldwijd zien, komt door verspreiding tussen mensen.'

Dit baasje heeft in elk geval het zekere voor het onzekere genomen:

AT5
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.