Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deze wijken gaan als eerste van het aardgas af

3 april 2020, 10.00 uur · Aangepast 3 april 2020, 13.22 uur · Door Redactie

Voor ruim de helft van alle woningen in Amsterdam is het warmtenet de beste oplossing als alternatief voor aardgas. Toch blijkt voor de binnenstad en andere buurten met veel vooroorlogse bouw dat er nog geen duurzame vervanger voor het aardgas voor handen is. Het gasnet blijft daar voorlopig liggen.

Dat blijkt uit de Transitievisie Warmte van wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaam), waarin staat beschreven hoe Amsterdam in 2040 helemaal aardgasvrij moet worden. De komende twintig jaar wordt elke wijk buurt voor buurt aangepakt.

Aanleg warmtenet

In buurten in onder andere Nieuw-West, Noord en Zuidoost wordt als eerste gestart met het aardgasvrij maken van de wijk. Het gaat daarbij om de wijken rond het Confuciusplein, rond Plein '40 - '45, de Van der Pekbuurt, de Vogelbuurt, rond het Waterlandplein en rondom Reigersbos, Holendrecht en Gaasperdam.

Per buurt is gekeken wat het best betaalbare alternatief is voor aardgas en op welke termijn dit kan worden gerealiseerd. Ook is daarbij rekening gehouden met de duurzaamheid van de oplossing, de overlast en de bestaande renovatieplannen van woningcorporaties.

In wijken die tussen 1945 en 2000 zijn gebouwd, heeft een warmtenet in de meeste gevallen de voorkeur. 'Voor deze wijken geldt dat het warmtenetwerk al dichtbij ligt, wat zorgt voor ongeveer 30 procent lagere kosten dan wanneer er gekozen wordt voor een andere warmteoplossing', aldus de gemeente. Verwacht wordt dat die buurten in gemiddeld acht jaar na de start aardgasvrij zijn.

Gasnet in de binnenstad blijft

Voor wijken in de binnenstad, gebouwd voor 1920, blijkt dat er niet één aardgasvrije oplossing is die 'overtuigend goedkoper' is dan andere duurzame alternatieven. De gemeente wil dat daar vooral wordt ingezet op het isoleren van woningen, bijvooorbeeld bij een verbouwing of verhuizing. 'Als het lukt om
het gasverbruik in deze buurten met70 procent te verminderen, dan kan duurzaam gas een oplossing zijn.'

Omdat de ontwikkelingen op het gebied van aardgasvrij snel gaan, wordt de visie over vijf jaar herzien en kijkt de gemeente of innovaties, nieuwe technieken en prijsveranderingen het nodig maken om voor de buurten in de binnenstad een andere oplossing te kiezen.

Op deze kaart van de gemeente is te zien welke buurten op welke termijn van het aardgas af gaan (klik voor de legenda op het vinkje 'Energie' links op de kaart).