Start van hoofdcontent

Stad

nl

Is een baard een potentiële besmettingsbron? En meer vragen over de coronacrisis

8 april 2020, 07.00 uur
Door Redactie · Foto: AT5

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Als ik boodschappen doe en iemand met het coronavirus heeft een verpakking aangeraakt, blijft het virus dan op de verpakking zitten?

@opeters

In supermarkten zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het coronavirus. Zo wordt maar een maximaal aantal klanten toegelaten en is het winkelen met een mandje of karretje verplicht. Toch worden regelmatig boodschappen gepakt en vervolgens weer teruggelegd in het schap. @opeters vraagt ons via Instagram of het virus niet op verpakkingen kan blijven zitten.

Volgens het RIVM kan het coronavirus enige tijd overleven op oppervlakken. Hoelang precies is erg afhankelijk van verschillende factoren. Op welk oppervlak zit het virus? Hoe warm en vochtig is het? Het is op dit moment nog onvoldoende bekend in hoeverre oppervlakken een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Nog steeds is het zo dat de belangrijkste oorzaak van besmetting overdracht via druppels door niezen of hoesten is. Ook de handen zijn een groot risico: het is niet voor niks dat we in de binnenkant van onze elleboog moeten hoesten en niezen en geen handen meer schudden.

Maar je zult niet besmet raken door alleen het aanraken van een oppervlak of verpakking in de supermarkt. Ook niet als daar dus coronavirusdeeltjes op zitten. Besmetting is pas mogelijk als je daarna je ogen, neus of mond aanraakt en de virusdeeltjes zo via je slijmvliezen in je lichaam terechtkomen.

Het is dus belangrijk om goed je handen te wassen met water en zeep. Het advies is om dit voor en ook na het doen van de boodschappen te doen. Voorkom ook dat je je gezicht aanraakt in de tussentijd. Verder zegt het Voedingscentrum ook nog dat het aan te raden is om groente en fruit – zoals altijd, maar nu helemaal – grondig te wassen voor gebruik. Zo verklein je nog verder de kans om besmet te worden.

Ik ben personal trainer, mogen mijn lessen doorgaan?

Tom Brendel

Personal trainer Tom Brendel uit IJburg vraagt zich af of hij nog wel door mag gaan met zijn werk. ‘Mag ik binnen nog één op één trainingen geven wanneer alle maatregelen gewaarborgd kunnen worden?’, stuurt hij ons.

Op 15 maart kondigde de overheid namelijk aan dat alle sport- en fitnessclubs in Nederland moesten sluiten. Die sluiting is inmiddels vorige week verlengd tot eind april. Dat betekent onder andere dat alle sportscholen in de stad gesloten zijn. Maar hoe zit het met een kleine privégym waar individuele trainingen worden gegeven?

De Rijksoverheid stelt dat een één op één les wel mag, mits de trainer en zijn klant zich aan de voorschriften houden. Dat betekent dus dat er altijd een minimale afstand van 1,5 meter moet zijn. Het is dus onder deze voorwaarden mogelijk.

Nu sportscholen gesloten zijn en groepslessen dus voorlopig niet worden gegeven, zijn er veel alternatieve mogelijkheden als paddenstoelen uit de grond geschoten om toch fit te blijven. Veel sportclubs bieden online sportlesjes aan die je gewoon vanuit huis kan volgen.

Mocht je nou personal training gaan geven de komende periode, volg dat ook de richtlijnen rondom hygiëne goed. Volgens de Rijksoverheid overleeft het virus namelijk beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. Alhoewel de kans klein is dat je op deze manier besmet raakt, is het niet helemaal uit te sluiten. Maak dus bijvoorbeeld de sportattributen elke keer weer goed schoon en vergeet niet veelvuldig je handen te wassen.

Is een baard een potentiële besmettingsbron?

henk

Hipster Amsterdam loopt er al jaren mee rond: een baard. Een mooi – alhoewel dit nog al eens betwist wordt - modeverschijnsel, maar we zien allemaal de vriend voor ons met etensresten in zijn baard. Dat is op zijn zachts gezegd niet heel fris en ook een beetje onhygiënisch. Maar is een baard in combinatie met corona misschien wel een plek waar het virus goed kan overleven? Een terechte vraag Henk.

Zo is bekend dat het zorgpersoneel dat met coronapatiënten werkt volledig geschoren moet zijn in het gezicht: een baard is dus niet toegestaan. Een woordvoerder van het Amsterdam UMC zegt dat deze regel is afgesproken omdat door een baard mondkapjes niet goed aansluiten op het gezicht. Medewerkers zouden daardoor het risico lopen om besmet te raken: dat moet natuurlijk ten alle tijden voorkomen worden. Het is zeker niet voor het eerst dat beroepsgroepen vanwege hun werk de baard moeten verwijderen: zo moeten in veel landen brandweerlieden ook geschoren door het leven.

Sinds de uitbraak van het virus is er ook een hype ontstaan: mannen die hun baard laten staan tijdens de quarantaine. Acteur Jim Carrey doet er ook aan mee. Maar is dit wel een slim idee of moet de gemiddelde Amsterdam met een baard deze afscheren vanwege het coronavirus?

Het afscheren lijkt overbodig. Infectioloog Chantal Bleeker zei daarover al bij Omroep Gelderland: ‘Ik zou niet willen zeggen dat alle baarden eraf moeten. In die baard kunnen dingen blijven hangen, maar een baard zelf produceert geen druppeltjes die de lucht in geslingerd kunnen worden. Dus de kans dat deze mensen iemand anders besmetten - anders dan degenen met wie ze echt intiem zijn, zal ik maar zeggen - is er eigenlijk niet.’

En nu we dagelijks veelvuldig onze handen wassen – zeep is een effectieve manier om het virus te doden – is het ook altijd goed om de baard iets vaker dan normaal met zeep te reinigen.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.