Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax reageert niet op wens KNVB voor hervatting competitie, ondanks eerdere uithaal Overmars

8 april 2020, 11.33 uur · Aangepast 8 april 2020, 11.58 uur · Door Redactie

Daar waar het voetbalseizoen voor alle amateurs in Nederland, van jong tot oud, al wel werd beëindigd, moet de eredivisie half juni weer van start gaan, dat is de vurige wens van de KNVB. De bond zei dat gisteren in een videoconferentie met de clubs in het betaald voetbal. Ajax zegt op dit moment niet te willen reageren op het besluit van de KNVB. Directeur voetbalzaken, Marc Overmars, was vorige week nog kristalhelder in zijn boodschap aan de bond.

'Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld', zei Overmars donderdag in een interview met De Telegraaf. 'De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is.'

Akkoord RIVM en kabinet nodig

Overmars kreeg steun van directe concurrenten op de ranglijst, AZ en PSV. Maar de KNVB hield gisteren toch vast aan een gewenste herstart en wel in het weekend van 19, 20 en 21 juni, vrijwel zeker met wedstrijden zonder publiek. De bond benadrukte opnieuw dat daarvoor eerst wel een akkoord van het RIVM en het kabinet nodig is.

De kans dat dat akkoord er gaat komen lijkt bijna uitgesloten. Op een persconferentie gisteravond liet premier Mark Rutte weten dat als er na 28 april al iets verandert aan de geldende coronamaatregelen, dat hoogst waarschijnlijk zeer kleine aanpassingen zullen zijn. Het hervatten van de voetbalcompetities, weliswaar zonder publiek, lijkt dan niet de meest logische eerste stap te zijn.

Hoewel Ajax dus geen officiële reactie wil geven naar aanleiding van het overleg met de KNVB, lijkt de kans klein dat de videoconferentie heeft geleid tot een ommezwaai bij de club. Zeker gezien de krachtige woorden die Overmars gebruikte in zijn oproep om de competitie dit seizoen niet meer uit te spelen.

Nog geen standpunt Halsema

Ook vanuit andere hoeken komt er steeds meer verzet tegen de wens van de KNVB. Gisteren zei de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, tegen Omroep Brabant een hervatting van de competitie niet te zien zitten. Omdat de wedstrijden hoogstwaarschijnlijk zonder publiek gespeeld worden, is hij bang voor samenscholingen elders in de stad. Hij gaf aan zeker te weten dat zijn collega's van de veiligheidsregio's zijn standpunt delen.

Toch wil burgemeester Halsema, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, nog geen standpunt innemen. Volgens een woordvoerder wordt er hoogstwaarschijnlijk een standpunt bepaald tijdens een veiligheidsberaad, waaraan de voorzitters van alle 25 veiligheidsregio's in Nederland meedoen. In deze coronacrisis wordt een dergelijk beraad bijna iedere week gehouden.