Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met hoeveel mensen mag je nog in een auto zitten? En meer vragen over de coronacrisis

10 april 2020, 07.10 uur · Aangepast 12 april 2020, 06.53 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Met hoeveel mensen mag je nog in een auto zitten?

Mirjam

Geen files meer en in de spits is het rustiger op de wegen dan daarbuiten. Wie had dat een paar weken geleden kunnen bedenken? Toch zijn er nog genoeg mensen die wel de auto pakken, bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan. Tenzij je een limousine of terreinwagen hebt, is het natuurlijk lastig om in de auto 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Mag je dan nog wel met mensen van buiten je eigen huishouden in een voertuig stappen? En hoeveel dan? 

Het antwoord vinden we dit keer bij de politie, de instantie die controleert of de maatregelen worden nageleefd. Volgens de politie is het ‘erg onverstandig’ om nu met een vriend(in) of collega in een auto te zitten, omdat je daardoor een grotere kans loopt om het coronavirus  op te lopen of te verspreiden. De politie deelt een boete uit (á 390 euro per persoon) als je met drie of meer personen in een auto zit en onvoldoende afstand houdt. 

En voor wie denkt dat er niet gehandhaafd wordt: in Venlo zijn dinsdag 38 inzittenden van een bus bekeurd, omdat ze niet ver genoeg uit elkaar zaten. Het ging om een groep glastuinbouwmedewerkers die met een bus naar huis werden gebracht. Het bedrijf waar ze voor werken, heeft laten weten de boetes te betalen. 

Deze inzittenden zaten niet ver genoeg uit elkaar

Hoe ga je in deze tijd om met mensen die lijden aan dementie?

Mark

1,5 meter afstand houden, geen knuffel en extra vaak je handen wassen. Inmiddels zijn we aardig aan de maatregelen gewend. Maar hoe zit dat met demente mensen? 

Alzheimer Nederland waarschuwt dat deze doelgroep net als veel andere mensen het nieuws zullen volgen, maar dat bij hen gevoelens van angst en onzekerheid blijven hangen zonder dat ze na afloop precies weten waar die vandaan komen. Daarom adviseert de stichting om als familie of naaste goed na te denken over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s zet je op? Waar voer je wel of geen gesprekken over? 

Verder wordt aangeraden om te zorgen voor voldoende ontspanning, beweging en - als het kan - frisse lucht. Contact is heel belangrijk volgens de stichting. Verpleeghuizen zitten tijdelijk helemaal op slot. Bewoners mogen geen bezoek ontvangen. Dat is zwaar, zeker voor mensen met dementie. Daarom is het volgens Alzheimer Nederland essentieel om te laten weten dat deze groep niet vergeten wordt. Het advies is om vaker te bellen, een kaartje of appje te sturen en te zorgen voor voldoende (alternatieve) contacten. Op deze website vind je meer informatie met handige tips en telefoonnummers. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.