Start van hoofdcontent

Stad

nl

Heb je een werkgeversverklaring nodig in de trein? En meer vragen over de coronacrisis

14 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 14 april 2020, 07.33 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Klopt het dat je beboet wordt als je in de trein of bus zit en geen bewijs kunt tonen dat je reist voor je werk?

Mieke Raadgers

Nee, je krijgt geen boete als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en je geen vitaal beroep hebt. Maar de oproep van alle vervoerders en de minister is wel om dit écht niet te doen. Het openbaar vervoer rijdt namelijk veel minder vaak en er reizen ook veel minder mensen. Ook zijn bijvoorbeeld de treinen een stuk korter. 

Zoals bekend is misschien wel de belangrijkste maatregel in de strijd tegen het coronavirus om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Hoe meer mensen zonder nuttig doel gebruik van het openbaar vervoer maken, hoe lastiger het wordt om de juiste afstand van je medereiziger te bewaren. Het is dus niet verboden, maar wel ongewenst om de trein, bus, tram of metro in te stappen zonder dat het eigenlijk écht nodig is. 

De vakbonden FNV Spoor en FNV Streekvervoer riepen enkele weken geleden het kabinet nog op om specifieke vervoersbewijzen te geven aan medewerkers uit de vitale sectoren die niet met eigen vervoer op hun werk kunnen komen. Alle andere burgers zouden een verbod moeten krijgen op het reizen met het openbaar vervoer. De minister ging hier vooralsnog niet in mee, maar het werd voor eventuele toekomstige maatregelen ook niet uitgesloten. 

Een zogeheten werkgeversverklaring is bijvoorbeeld wel nodig als je de grens met België wil oversteken. Je kan een boete krijgen als je zo’n verklaring niet kan overhandigen.

Mag je met drie personen in een jacuzzi liggen of een zwembadje in de tuin?

TheCreaper OnIsland

‘TheCreaper OnIsland’ mailt ons met deze praktische vraag. Vooropgesteld, je mag ons uitnodigen na de coronacrisis is en wanneer het boven de 20 graden is. Tot die tijd zul je je echter aan de regels moeten houden. 

En dat betekent concreet dat je alleen met drie personen (of meer) in je jacuzzi of zwembad mag liggen als jullie één huishouden vormen. Dus stel je voor: vader, moeder, zoon en dochter willen de jacuzzi in, dan mag dat. Vader, moeder en vier vrienden mag dus niet. De overheid raadt bezoek aan huis sowieso af. Als je toch bezoek ontvangt, dan geldt dat er maximaal drie mensen van buiten het gezin/huishouden mogen worden ontvangen. Wel is het dan verplicht om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Dat wordt dus lastig in een jacuzzi of zwembadje. 

Interessant om te weten voor de studenten in onze stad: de politie handhaaft dus bij samenscholing van drie of meer personen. De uitzonderingsregels voor meer dan twee personen gelden alleen voor gezinnen met kinderen. Dus het eerder genoemde voorbeeld vader, moeder en twee kinderen is zo’n uitzondering. Een studentenwoning valt hier niet onder, zo werd vorige week duidelijk. Woon jij als student met twee andere studenten in dezelfde woonunit, dan zul je toch echt volgens de huidige regels 1,5 meter afstand moeten houden. Belangenclubs van studenten lieten al weten dat ze dit onuitvoerbaar vinden. Ondanks hun verzet is er nog niks veranderd. 

Mensen die zich niet aan het verbod op samenscholing houden, riskeren een boete van 390 euro. Denk dus zeker twee keer na voor je niet kopje onder gaat in je jacuzzi, maar financieel. 

Met hoeveel personen uit hetzelfde gezin mag je in een auto?

heel veel amsterdammers

De vraag over met hoeveel personen je nu in een auto mag zitten, blijft mensen bezighouden. Daarom zetten we met liefde voor jullie nog een keer alle feiten op een rij. 

  • Met gezinsleden mag je nog gewoon in de auto stappen. Voor gezinnen en huishoudens geldt het samenscholingsverbod (drie of meer mensen) namelijk niet.
  • Voor alle andere samenstellingen van mensen geldt: er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Dat is in bijna alle auto’s praktisch onmogelijk en dus ook verboden. 

De politie adviseert daarom ook met klem om het niet te doen. Ze noemen het zelfs erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Er worden boetes uitgedeeld als je met drie of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. Dat geldt dus ook voor drie of meer mensen in een auto. Carpoolen kunnen we dus pas weer na deze crisis doen.

Bovenal geldt het advies om je altijd af te vragen om bepaald gedrag noodzakelijk is: moet je écht met je hele gezin de auto in of kan het ook anders? Gebruik je gezond verstand, zoals onze premier Mark Rutte al meermaals adviseerde. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.