Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wanneer mag ik weer daten? En meer vragen over de coronacrisis

15 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Wanneer mag ik weer daten?

Barbara

Veel singles in Amsterdam vragen zich af wanneer ze weer mogen daten. Zo mailt Barbara ons dat ze voor de corona-crisis actief aan het daten was, maar nu even niet. ‘Langzaam wordt er nu al gesproken over verruiming van de maatregelen na 28 april en hoe dat zou kunnen. Je hoort ook hoe lang de ‘1,5 meter-economie’ nog zal gaan duren, maanden tot jaren zelfs. Dit zou dus betekenen dat alleenstaanden totaal geen kans meer hebben op liefdesgeluk totdat er hopelijk ooit een vaccin is?’, zo schrijft ze. 

Tja, we kunnen nog niet op de zaken vooruit lopen. Volgende week wordt duidelijk of de maatregelen die nu gelden, worden verlengd. Het RIVM adviseert mensen (en dus ook singles) nu in ieder geval om thuis te blijven en afstand te houden. En daar past - hoe vervelend ook - met iemand afspreken natuurlijk niet bij. 

Dating-apps als Tinder waarschuwen gebruikers bovendien dat ze nu beter maar even niet fysiek kunnen afspreken. Het bedrijf ziet een toename in meer en langere gesprekken via de app. Maar ja, wat dan wel? Je kunt natuurlijk digitaal met elkaar afspreken, zo vertelde Lieke Malcorps ons laatst al. Ze maakt samen met twee anderen de podcast ‘Datevermaak’. Lieke voorspelt dat skype-daten de trend wordt. 

Overigens geeft Jellinek nog een paar handige tips hoe je het spannend kan houden als je door corona niet bij elkaar kan zijn. Doe er je voordeel mee.

AT5

Waarom geldt het 1,5 meter afstand houden niet in vliegtuigen?

Klaas

Klaas vraagt zich af of het houden van afstand ook in vliegtuigen geldt. Volgens KLM is vliegen door de overheid als 'vitaal proces' aangemerkt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er nog heel veel Nederlanders gerepatrieerd moesten worden uit het buitenland.  

‘Waar het kan werken wij op basis van de algemene richtlijn van de ‘social distance’ van 1,5 meter. In de praktijk betekent dit dat als de bezetting van een toestel laag is - en dat komt nu vaker voor – er zoveel mogelijk ruimte rondom de passagier wordt gecreëerd door stoelen leeg te houden. Het kan echter op repatriëringsvluchten naar Amsterdam voorkomen dat ‘seat blocking’ niet mogelijk is. Het terugbrengen van zoveel mogelijk Nederlanders naar huis heeft dan de hoogste prioriteit’, stelt KLM. 

Of het vliegverkeer binnenkort weer opgestart kan worden en hoe dat er eventueel zou moeten uitzien in een anderhalve meter samenleving is nog niet bekend. Verschillende ideeën zijn al geopperd, zoals minder bezetting in een vliegtuig, waardoor het mogelijk is om afstand te houden tot andere passagiers. Zo’n maatregel zou wel gevolgen hebben voor de prijs van vliegtickets, zo verwachten deskundigen. 

Waarom worden evenementen die na 1 juni plaatsvinden nog niet afgelast?

Hélène

In heel Europa worden steeds meer grote bijeenkomsten voor de rest van de zomer afgelast. De Deense overheid heeft bijvoorbeeld al een verbod tot en met 31 augustus ingesteld. Maar in veel landen, waaronder Nederland, heerst nog onduidelijkheid. Officieel zijn hier vergunningsplichtige evenementen tot 1 juni niet toegestaan. De laatste weken laten veel deskundigen zich alleen wel al publiekelijk uit over de periode daarna. Eigenlijk gelooft niemand meer in de festivalzomer, maar toch zijn eigenlijk alle evenementen na 1 juni nog niet afgelast. 

Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers zegt in een reactie dat dit onder andere gedaan wordt omdat organisatoren niet 'voor de troepen uit willen lopen'. Volgens Westermann is het wachten op het besluit van de overheid. 'Als een evenement op 15 juni nu afgelast wordt en het straks toch nog mag van de overheid, dan krijgen ze het verwijt een onnodig besluit te hebben genomen. We hebben vanaf dag één al gezegd: we luisteren naar het RIVM en de overheid.'

Een andere kwestie die meespeelt, zijn de verzekeringen. Een organisatie die eigenhandig besluit de stekker uit zijn evenement te trekken, wordt vaak niet gedekt. Als het gaat om overmacht vanwege een overheidsbesluit, dan staat daar vaak compensatie van de verzekering tegenover. 'We hopen snel duidelijkheid te krijgen van de overheid' zegt Westermann. 'Vanaf zo’n zes weken voor een evenement worden er veel kosten gemaakt door de organisatie. Denk aan het inkopen van drinken en eten.'

Volgende week dinsdag (21 april) geeft de regering een nieuwe persconferentie over of maatregelen verlengd gaan worden. Vermoedelijk wordt dan ook duidelijkheid verschaft over evenementen in de zomerperiode. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei gisteren al bij de Limburgse zender L1 dat hij niet te veel hoop wil geven en dat we nog lange tijd een anderhalve meter samenleving zullen zijn. Evenementen in Amsterdam zullen deze zomer dus ook erg lastig, zo niet onmogelijk, worden.

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.